Na VMA uspešno odstranjen tumor težak 18 kilograma

|   Info
Kompleksan hirurški zahvat odstranjenja liposarkoma – retke vrste tumora velikih dimenzija – uspešno je izveden na Vojnomedicinskoj akademiji, zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu lečenju. Stanje pacijentkinje, stare 51 godinu, je stabilno, otpuštena je iz bolnice na dalje kućno lečenje.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: RTS, VMA

Ova vrsta maligniteta javlja se u malom broju slučajeva koje prate različite simptomi bolesti. U slučaju pacijentkinje Vojnomedicinske akademije tumorski proces prečnika 50 santimetara i težine oko 18 kilograma bio je lokalizovan u trbuhu.

Hirurgija se smatra najefikasnijom metodom za lečenja liposarkoma, ali inače rizičan operativni zahvat uklanjanja tumora ovolikih dimenzija dodatno je komplikovalo prisutvo velikih krvnih sudova i abdominalnih organa.

Nakon gastroenterološke dijagnostike potpukovnika docenta dr Nebojše Manojlovića iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA i konzilijarne odluke o operativnom lečenju, hirurški zahvat izveli su profesor dr Bratislav Trifunović, docent dr Boško Milev, potpukovnik asist. dr Milan Jovanović i dr Živorad Kocevski, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović i instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar