Nacionalni dan davanja

|   Info
U Beogradu je danas obeležen Nacionalni dan davanja pokretanjem kampanje za prikupljanje sredstava za istraživačku stanicu Petnica.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira USAID, a sprovode ga Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Savet za filantropiju, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić.

Prikupljenim sredstvima Petnici će biti obezbeđen inovativni spektrometar pomoću kojeg se lako i brzo identifikuju hemijske supstance i jedinjenja u uzorcima, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji i umetnosti.

Spektrometar će pomoći mladim talentima da se bave naučnim radom i razvijaju svoje potencijale.

Nacionalni dan davanja ubuduće će se obeležavati svakog 9. oktobra, na dan rođenja velikog srpskog naučnika i filantropa Mihajla Pupina.

Cilj uspostavljanja Nacionalnog dana davanja je da se skrene pažnja javnosti na značaj negovanja vrednosti solidarnosti, dobročinstva i filantropije.

Koaliciju za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, čine još Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.