Pomagati drugima

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas prvom sednicom novoosnovanog Saveta za filantropiju i istakla da je uverena da Srbija, kao zemlja koja ima dugu filantropsku tradiciju, može i mora mnogo više da radi na pomaganju drugima.
Foto: FoNet

Izvor: FoNet

"Podsticanje dobročinstva u društvu zajednički je zadatak svih nas a Vlada Srbije biće snažna podrška pojedincima, privredi i institucijama koji razumeju značaj pomoći i davanja", rekla je Ana Brnabić, saopšteno je iz Vlade.

Savet za filantropiju formiran je u cilju stvaranja podsticajnog okruženja za pružanje dobročinstva i daljeg razvijanja filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro u Srbiji.

Kopredsedavajući Saveta Veran Matić, kako je saopšteno, izrazio je očekivanje za dalje unapređenje dobročinstva i želju da se lepeza pomoći i davanja proširi na više različitih oblasti.

Navodeći da je do 2016. godine postojala stagnacija davanja i da se u 2017. beleže pozitivni pomaci, Matić je procenio da će se uz stvaranje povoljnijih uslova davanje bitnije povećati u narednom periodu.

U ime Koalicije za dobročinstovo direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Košel naglasila je da održiva filantropska infrastruktura može da se gradi i unapređuje samo uz podršku države i svih institucija koje se bave kreiranjem politika i zakona u toj oblasti.

Ana Košel je dodala da je stimulisanje davanja za dobrobit svih građana najznačajniji cilj Koalicije za dobročinstvo koju čine neprofitne organizacije koje u saradnji sa USAID realizuju projekat "Unapređenje okvira za davanje".

Ana Brnabić je na inicijativu Koalicije za dobročinstvo (Fondacija "Ana i Vlade Divac", "Trag fondacija", "Katalist Balkans", SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije) donela odluku o formiranju Saveta za filantropiju.

Na konstitutivnom delu sednice Saveta potvrđeno je članstvo ministara finansija, zdravlja, kulture, rada, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, ministra bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, direktora Poreske uprave, gradonačelnika Beograda, kao i predstavnika neprofitnih organizacija.

Sastanci Saveta će se održavati najmanje tri puta u toku godine, piše u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar