Najmanje 384 žrtve u Indoneziji

|   Info
Najmanje 384 osobe su nastradale, a oko 350 ih je povređeno su u snažnom zemljotresu i cunamiju koji je u petak pogodio indonežansko ostrvo Sulavezi, javljaju svetske agencije pozivajući se nacionalne službe Indonezije.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, AP

Prema poslednjim zvaničnim podacima Agencije za upravljanje u u slučaju katastrofa poginule su 384 osobe, a ranjeno je oko 350, dok se stotine vode kao nestale.

Cunami praćen talasima visokim dva metra pogodio je Palu, grad od oko 350.000 stanovnika na ostrvu Sulavezi, a izazvao ga je zemljotres jačine 7,5 stepeni, koji je usledio tri sata nakon slabijeg postresa od 5,9 na tom području.

Portparol nacionalne agencije za vanredne situacije Sutopo Purvo Nugroho rekao je agenciji AP da se podaci odnose isključivo na broj žrtava u samom gradu Paluu, ali da su zemljotres i cunami pogodili dva grada i još nekoiko manjih naselja na ostrvu Sulavezi.

I dalje se beleže slabija podrhtavanja tla, a na amaterskimm snimcima vide se talasi koji su preplavili kuće duž obale Palua.

Agencija Rojters navodi da se na amaterskim snimcima, za koje nema potvrde da su autentični, vidi kako talasi ruše kuće duž priobalnog pojasa Palua i rasturaju brodske kontejnere, a da je bujica poplavilala lokalnu džamiju.

Potres na Sulaveziju usledio je nakon ranijeg septembarskog katastrofalnog potresa na turističkom ostrvu Lombok, kada je stradalo skoro 500 ljudi.

Indoneziju, kao jednu od zemalja u takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu, često pogađaju potresi.

Dosad najveća katastrofa dogodila se na tom području 2004. godine kada je veliki potres na indonežanskom ostrvu Sumatra pokrenuo cunami koji je na širem području uz Indijski okean usmrtio više od 226.000 ljudi u 13 država, a među žrtvama su bili najbrojniji Indonežani - nastradalo ih je oko 120 hiljada Indonežana, podseća agencija AFP.

Foto: YouTube printscreen

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar