Naknada za porodiljsko bolovanje isplaćivaće se direktno porodiljama a ne poslodavcima

|   Info
Roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 100.000 dinara. Za drugo dete biće isplaćeno 154.000 dinara, a za četvrto 370.000 dinara na 24 mesečne rate. Zakon je usvojen u decembru prošle godine a njegova primena počela je 1. jula.

 

Osivač i direktorka ’’Centra za mame’’ Jovana Ružičić, koja je bila članica radne grupe za izmene ovog zakona, kaže da novi zakon o finansijskoj podršci  ima i dobrih i loših strana. Dobro je što će širi krug mama dobijati porodiljsku naknadu tako da će je dobijati i žene koje rade na autorskim ugovorima, privremenim poslovima, žene preduzetnice i one koje rade u poljoprivredi.

 

Takođe je dobro šo će porodilje naknadu dobijati direktno na njihov račun, a ne kao ranije preko poslodavca. ’’Nisam zadovoljna sa odlukom da žene koje imaju  platu više od 146.000 dinara, neće dobijati naknadu, kao i žene koje imaju platu 300.000 koje će kada postanu majke dobiti polovinu plate. Takvih žena je malo, pa samim tim što ih kažnjavamo, šaljemo poruku svima da ne treba vredno raditi biti uspešan, da ne treba da se školujemo.’’  To je jedna vrsta diskriminacije, smatra Jovana Ružičić.

 

Ipak, zakon je mnogo više dobar nego loš i to je korak u dobrom pravcu, smatra Jovana. ’’ Poručila bih samo državi da nam deli savete koliko dece treba da imamo, da nas ne vređa sloganima i da nastave da rade svoj posao, a to je da obezbedi da sve funkcioniše, da iz porodilišta mame ne izlaze sa životnom traumom, nego sa osmehom na licu.’’

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar