Narodna biblioteka ostaje zatvorena do daljeg

|   Info
Narodna biblioteka Srbije ostaće zatvorena dok se ne potvrdi da je sasvim bezbedna za korišćenje. Centar za ekotoksikologiju gradskog Zavoda za javno zdravlje uradio je ispitivanja i za sada izmerio uobičajan nivo ugljen-dioksida. Ministar kulture Vladan Vukosavljević izajvio je da se nada da će biblioteka biti otvorena za nekoliko sedmica.
foto:Tv Kopernikus

Posle nesreće kada su dva radnika firme Empeks poginula od gušenja prilikom probe sistema za gašenje požara uNarodnoj biblioteci 24.avgusta predstavnici ministarstva kulture održali su pres konferenciju na kojoj su pokušali d aodgovore na pitanja o ovom događaju. Ministar kulture Vladan Vukosavljević je rekao da ne može da odgovori na teme o načinu i kokretnim okolnostima koje su dovele do tragedije, da li je reć o nekoj grešci u sistemu, o ljudskom faktoru ili trečem nedefinisanom nizu okolnosti.

"Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere", rekao je Vukosavljević.

Narodna Biblioteka Srbije neće raditi dok nadležni ne daju odobrenje nakon bezbedonosnih provera  očekuje  se da su u pitanju sedmice a ne meseci.Centar za ekotoksikologiju gradskog Zavoda za javno zdravlje uradio ispitivanje kontaminacijom ugljen-dioksida i da je izmeren uobičajeni nivo tog gasa.

"To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga", rekao je direktor Biblioteke Laslo Blašković na konferenciji za novinare.

Istraga mora da ispita sistem naglasio je Vukosavljevic, da će biblioteka početi sa rdom kad se utvrdi da je sistem 100 odsto ispravan za koriščenje. Konferencija za novinare, kojoj su, pored Vukosavljevića, Blaškovića i Vanušić, prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković i poseban savetnik u Ministarstvu kulture i član UO NBS Dragan Hamović, počela je minutom ćutanja za nastradale radnike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar