"Nastavnici i pasivni direktori odgovorni za ekskurziju učenika u Španiju"

|   Slajder
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da su se ekskurzije učenika poput one u Španiju organizovale godinama i da to nije normalno. Direktor Devete beogradske gimnazije neće biti ni ovaj što je bio do sada, ni novoizabrani, a biće smenjen i pomoćnik direktora, poručuje Šarčević.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: RTS

Mladen Šarčević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se direktor Devete beogradske gimnazije pravio da ništa ne zna o ekskurziji u Španiji.
Gostovanje Mladena Šarčevića u Dnevniku RTS-a

"Onog dana kada smo obavešteni šta se desilo, pozvali smo ljude iz škole i javila se pomoćnica direktora, a sada nema ni nje. Direktor se pravio da ništa ne zna, a ispostavilo se da je mnogo više. Imamo i situaciju da se novoizabrani direktor sa suprugom uputio na putovanje", kaže ministar Šarčević.

Napominje da pored ekskurzija i rekreativnih nastava postoje i drugi vidovi putovanja učenika koji moraju da prođu savet roditelja.

"Problem je bila bezbednost dece, ne zna se kakvim su autobusima išli, da li je bilo lekara...", napominje ministar.

Kaže da su se ovakvi vidovi putovanja organizovali godinama i da to svakako nije normalno.

"Za putovanje dece u Španiju odgovorni su nastavnici i pasivni direktori koji će morati da odgovaraju za to. Direktor Devete beogradske gimnazije neće biti ni ovaj što je bio do sada, ni novoizabrani, a biće smenjen i pomoćnik direktora", poručuje Šarčević.

Ministar kaže da u 99 odsto slučajeva putovanje učenika ne može da se organizuje bez znanja direktora.

Govoreći o najavljenom zapošljavanju novih 155 psihologa, logopeda, pedagoga, Šarčević kaže da je dizajniran nov model zarad kvaliteta obrazovanja.

"Nama su psiholozi potrebni kao glavni resursi i ovo je pitanje organizacije sistema. Viška u školama normalno da ima i to su uglavnom radnici koji mogu da rade u drugim sektorima", napominje ministar.

Kaže da su do 1. septembra škole obavezne da naprave kalkulacije.

"Ovde je neravnomerno napravljen pravilnik koji je i napravio pometnju. Imamo preko 12 odsto radnih viškova stečenim manipulacijama", kaže ministar.

Dodaje da je završena obnova 99 škola i da se radi u još 26.

"Postoji još desetine objekata koji se rade od sredstava lokalnih samouprava i drugih donacija i radovi idu odlično", zaključuje Šarčević.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar