Navijačima iz Splita po 15 dana zatvora

|   Info
Prekršajni sud u Beogradu osudio je 14 navijača Hajduka iz Splita, koji su demolirali benzinsku stanicu u Vrčinu, na po 15 dana zatvora, piše "Politika". Ostalih 13 privedenih je oslobođeno navoda iz prekršajne prijave, ali nisu pušteni na slobodu, jer im je juče određeno zadržavanje do 48 sati.

Izvor: Tanjug

Suđenje hrvatskim huliganima pred Prekršajnim sudom u Beogradu završeno je kasno sinoć, nakon čega je usledila izrada sudskih odluka.

Za 13 okrivljenih nije bilo dokaza da su učestvovali u pljački benzinske stanice "Mol" u Vrčinu i u pisanju ustaških grafita, a 14 je osuđeno, jer je sud utvrdio da su učinili prekršaj "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi".

Trojica su kažnjena novčano sa po 20.000 dinara zbog nošenja palica i baklji, a policija je identifikovala i huligana koji je na benzinskoj pumpi pisao ustaške grafite.

Osuđeni su već poslati u zatvor u Padinskoj Skeli, jer eventualna žalba na ovu presudu ne odlaže izvršenje kazne.

Istom odlukom, izrečena im je mera proterivanja stranaca od godinu dana, precizirao je za Tanjug predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Napomenuo je da su oni kažnjeni u skladu sa Zakonom o prekršajima u skraćenom postupku za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi".

Ostalih 13 navijača iz Hrvatske je oslobođeno navoda iz prekršajne prijave, ali nisu pušteni na slobodu, jer im je juče određeno zadržavanje do 48 sati po nalogu tužioca, tako da su i dalje u policiji.

Moguća i krivična odgovornost

U toku su provere da li je neko od svih privedenih, njih 27, izvršio neko krivično delo.

Osuđeni imaju pravo da ulože žalbu na presudu koji su kažnjeni sa po 15 dana zatvora i proterivanjem, u roku od osam dana, ali ta žalba ne odlaže izvršenje presude, pa su oni već u zatvoru.

Teorijski, ukoliko žalbe budu podnete, i ako se desi da Apelacioni prekršajni sud ukine prekršajnu presudu protiv 14 osuđenih, i oni bi mogli da odgovaraju krivično.

Ukoliko ta presuda bude potvrđena oni neće biti krivično gonjeni, već će nakon odluženja kazne biti proterani iz Srbije.

Tokom suđenja koje je počelo juče popodne i trajalo do 22 časa, saslušano je svih 27 okrivljenih navijača iz Hrvatske i završen je dokazni postupak, rekao je Marinović.

Jedan okrivljeni koji je juče bio priveden u Grockoj je maloletan, pa se protiv njega ne vodi ovaj skraćeni postupak.

Policija je juče na auto-putu zaustavila više od 400 hrvatskih navijača kod kojih je pronašla veću količinu drvenih i metalnih palica, nekoliko sekira i baklji, kao i manju količinu narkotika.

Zbog divljanja na benzinskoj stanici u Vrčinu privedeno je 28 navijača.

Nakon ispitivanja u policiji u Grockoj, policija je protiv navijača Hajduka podnela prekršajne prijave zbog prekršaja "drsko i beobzirno ponašanje u grupi".

Policija je u prijavi navela da su hrvatski navijači na pumpi u Vrčinu u četvrtak oko 03.30 uzeli robu iz prodavnice u vrednosti od oko 200.000 dinara ne plativši.

Oni imaju pravo žalbe u roku od osam dana, ali ove žalbe neće odložiti izvršenje kazni.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar