Ne pozajmljujte pribor za nokte, šminku, minđuše!

|   Život
Bez obzira na bliskost dve osobe i naviku pozajmljivanja, neke stvari moraju da ostanu apsolutno lične
Foto: pixabay.com

 

Izvor: Novosti

Bez obzira na bliskost dve osobe i naviku pozajmljivanja, neke stvari moraju da ostanu apsolutno lične. Ovo se naročito odnosi na predmete koji dolaze u dodir sa telom zbog mogućeg prenosa bakterija, naglašavaju stručnjaci.

* Kape, šeširi, šubare i druga pokrivala za glavu, četke i češljevi, nikako ne treba razmenjivati, bez obzira na svu ljubav koju osećate prema određenoj osobi. Zbog higijenskih razloga isto se odnosi i na posteljinu, koja takođe dodiruje lice i glavu.

* Sapun je još jedan predmet koji treba da ostane samo vaš. Iako postoji verovanje da zajednički sapun nikome ne škodi, već samo čisti i dezinfikuje, naučnici insistiraju da to bude lično sredstvo za održavanje higijene, napominjući da se bakterije mogu preneti i na ovaj način.

* Grickalice, pa čak ni lakove za nokte, nikako ne treba deliti. Na priboru se bakterije lako sakupljaju a još lakše prenose, dovodeći do infekcije.

nAntiperspiranti sprečavaju znojenje i loš miris, ali ne sadrže sastojke koji ubijaju potencijalno opasne bakterije. Stoga, ovo osvežavajuće sredstvo ne treba pozajmljivati, jer je potpazušna regija vrlo osetljiva.

* Puder, maska, korektor i druga šminka za ulepšavanje takođe ne sme da se pozajmljuje, iz jednostavnog razloga što se šminka nanosi na lice, a tu je koža veoma osetljiva.

* Minđuše i slušalice, takođe nijednog trenutka ne treba da menjaju vlasnika, zbog osetljivosti ušiju. Minđušama se može ubosti ili probiti koža do krvi, a u takvom ambijentu bakterije se lako šire dalje.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar