Nedimović: "Ferero" u Srbiji ima dugoročne planove

|   Info
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je u selu Aleksa Šantić kod Sombora posetio plantažu lešnika italijanskog konditorskog giganta "Ferero", čiji predstavnici su ga upoznali sa planovima kompanije do 2025. godine.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Tanjug

"Svim dušebrižnicima mogu da poručim da 'Ferero' ne samo da ne napušta Srbiju, već da žele da prošire površine pod zasadima leske, da prenesu znanje i pomognu i domaćim uzgajivačima, ali i da na kraju investicionog ciklusa ovde otvore i fabrike za preradu i to do gotovih proizvoda", rekao je Branislav Nedimović posle obilaska plantaže.

Plantaža lešnika u Aleksi Šantiću prostire se na 600 hektara, a na dodatnih 90 hektara nalazi se rasadnik. Od privatizacije 2015. godine "Ferero" je u taj projekat uložio više od 20 miliona evra.

Nedimović ističe da "Ferero" u Srbiji već sada ima ugovore sa gotovo 200 poljoprivrednih proizvođača koji su lešnikom zasadili 1.000 hektara.

"U ovoj proizvodnji nema granica, potrebe tržišta su takve da koliko god leske zasade naši popljoprivrednici će imati sigurnu prodaju. To je šansa i za mlade i podsećam na subvencije ministarstva od 12.000 evra za mlade poljoprivrednike, a sa tim novcem mogu itekako da započnu jednu ovakvu proizvodnju", kaže Nedimović.

"Ferero" želi da zasadi lešnika u Srbiji do 2024. dostignu 10.000 hektara sa rodom od oko 225.000 tona godišnje.

Uz to, kažu, treba intenzivno raditi na formiranju nacionalnog udruženja proizvođača lešnika, kao i zadruga, da bi do 2025. mogla da nikne i prva "Fererova" fabrika u Srbiji.

Inače, stručnjaci kažu da je 90 odsto površina u Srbiji pogodno za zasade leskovog drveta i proizvodnju lešnika, ali da treba primeniti prethodnu analizu zemljišta, primeniti sve neophodne agrotehničke mere i saditi sertifikovane sorte.

Pored ministra poljoprivrede, plantažu su obišli i pokrajinski sekretar za pojoprivredu Vuk Radojević, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar