Nedimović: Preduzete mere da afrička kuga svinja ne stigne u Srbiju

|   Info
Postoji opasnost da se afričke kuga svinja, koja prethodnih nekoliko godina hara Mađarskom i Rumunijom, proširi u Srbiju, ali je naša država preduzela sve mere da to spreči, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Foto: televizija Kopernikus


Izvor: Tanjug

Nedimović je precizirao da su od te bolesti svinja najugroženiji Bačka i Srem gde se nalazi najveći korupus farmi svinja.

"Ljudi mogu da budu spokojni jer ta bolest nije opasna za njih, ali može da predstavlja problem za ekonomiju jedne zemlje jer lek za ovu bolest ne postoji", objasnio je Nedimović.

Ministar je podsetio da se afrička kuga prvo pojavila na prostoru Mađarske, a njeno proširenje iz tog dela sprečava, kako je rekao, jedna srećna okolnost - ograda koja je podignuta zbog migranata. Ta ograda sprečava i divlje svinje da prelaze na našu teritoriju i šire bolest.

Što se tiče Rumunije, tu je situacija dosta drugačija, jer postoji jedan deo granice koji je otvoren i koji predstavlja opasnost da divlje životinje pređu na našu teritoriju, napomenuo je Nedimović.

"Mi smo osnovali nacionalni centar koji se bavi problematikom afričke kuge svinja i već godinu dana preduzima sve preventivne mere", rekao je Nedimović.

Podsetio je da je Srbija zabranila protok robe životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije.

"Ovde je najvažnija preventiva da se spreči dolazak bilo kakve robe koja može imati sumnjivo poreklo i koja može ukazati na prisustvo ove bolesti", napomenuo je ministar.

U Mađarskoj je ta bolest počela da jenjava, rekao je Nedimović, a u Rumuniji je pre nekoliko dana otkrivena na još nekoliko lokacija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar