Nema viškova zbog spajanja škola

|   Slajder
Vlada Srbije usvojila je odluku o izmeni mreže srednjih škola, kojom je predviđeno spajanje nekih srednjih škola u Srbiji, ali to neće stvoriti tehnološke viškove među nastavnicima.
Foto: pixabay.com

Izvor: Danas

Višak će biti jedino neki direktori i sekretari škola, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da je ovo samo prvi korak u racionalizaciji, koja će se raditi u više faza, a prvi na redu su, kako je istakao, najdrastičniji primeri neracionalnog ponašanja. Ministar kaže da se višak prostora, tamo gde ga bude, može ponuditi drugim korisnicima iz sektora obrazovanja.

– Odeljenja sa profesorima ostaju – odgovara ministar na pitanje da li se može očekivati stvaranje tehnoloških viškova.

Odlukom Vlade, biće spojene Politehnička i Druga tehnička škola u Kragujevcu, u Novoj Varoši Gimnazija „Pivo Karamatijević“ i Tehnička škola, a u Babušnici Gimnazija „Vuk Karadžić“ i Tehnička škola. U Kladovu će kao jedno pravno lice ubuduće funkcionisati srednja i tehnička škola, a u Kuršumliji – Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola. U odluci Vlade piše da se u Nišu gasi jedna stručna škola čije su oblasti rada mašinstvo, geologija i saobraćaj, bez preciziranja o kojoj se ustanovi radi.

Milan Jevtić, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za Danas kaže da spajanje ovih škola neće izazvati dramatična pomeranja, ali da se osim sekretara i direktora može očekivati da među nastavnicima opšteobrazovnih predmeta bude viškova. On ističe da je ovakvo spajanje dva pravna lica u jedno ponekad opravdano, ali tvrdi da to nije slučaj sa dve kragujevačke škole.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar