Neprijatni mirisi odlaze u prošlost

|   Info
Smeće i neprijatni mirisi iz kontejnera, ruže Smederevo i zagađuju okolinu. Da bi promenili tu sliku lokalna samouprava i JKP Zelenilo i groblja počeli su akciju postavljanja pozemnih kontejnera u gradu. Prva dva podzemna kontejnera postavljena su na trgu Nikole Krge, a dva na parkingu kod Gradske uprave. U toku je i javna nabavka za još 15 podzemnih kontejnera.

Dva podzemna kontejnera postavljena su na trgu Nikole Krge, a dva na parkingu kod Gradske uprave. To će mnogo značiti, jer , kako kažu u JKP Zelenilo i groblja, kapacitet jednog takvog kontejnera zamena je za tri nadzemna. Sem toga reč je o zatvorenom prostoru, što znači da vetar više neće raznositi smrad naokolo, a psi lutalice smeće. 
Direktorka JKP Zelenilo i groblja Violeta Maksimović ističe da je ovom nabavkom stvorena mogućnost da se pokrije ceo grad, a pošto se radi o velikoj investiciji odvijaće se u etapama. 
Nakon postavljanja prva četiri, sada je u toku javna nabavka za još 15 podzemnih kontejnera. Namera je, kažu u preduzeću, da se sa postavljanjem podzemnih kontejnera počne od centra grada, svuda gde se bude moglo zbog podzemnih instalacija, a tamo gde to nije izvodljivo biće postavljeno više nadzemnih kontejnera. 
U užem centru kontejneri se prazne dva ili tri puta dnevno. Sa upotrebom podzemnih kontejnera u JKP Zelenilo i groblja se nadaju da će sada biti dovoljno da se jednom dnevno iznosi smeće.
Za podzemne kontejnere prošle godine je opredeljeno 2,3 miliona, a ove još pet miliona dinara. 
Po rečima Violete Maksimović nabavljen je i nov auto podizač za pražnjenje bunkera od pet kubika. On stiže 1. avgusta, a sredinom meseca i nadogradnja za jedan mali autosmećar za pražnjenje kontejnera koji može da ulazi u uske ulice. Sva oprema je iz uvoza, pa je potrebno malo više vremena dok stigne, ali će svakako značajno unaprediti usluge koje pruža JKP Zelenilo i groblja.  
Nspreduju i radovi na novom groblju u Šeškovcu. Prva faza radova je u toku, a reč je o izgradnji kapele i ograde. Na kapeli se stiglo do prve ploče, a postavljanje ograde počinje sledeće nedelje. Gotovi su i  radovi na uvođenju vodovodne i kanalizacione mreže. Iako je reč je o velikoj investiciji, u JKP Zelenilo i groblja se nadaju da će Centralno groblje biti u funkciji do kraja godine.  Istovremeno privode se kraju i radovi na novoj ogradi Starog groblja.
Sve parkovske površine pokrivene su cvećem,  a  radnici Zelenila i groblja angažovani su i na sređivanju dečijih igrališta, popravci i farbanju mobilijara i opreme. Prave se i klupe i postavljaju tamo gde je to potrebno – napominje, takođe Violeta Maksimović, direktorka JKP Zelenilo i groblja.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar