Nije sramota biti žrtva

|   Info
Za godinu i po dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, razmatrano je 64.000 slučajeva nasilja i do sada je izrađeno više od 16.000 individualnih planova zaštite, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Kuburović, koja je u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ posetila Sigurnu žensku kuću u Novom Sadu, rekla je i da svi građani zajedno moraju da rade na širenju svesti o borbi protiv nasilja u porodici.

„Nije sramota biti žrtva, sramota je na strani onoga ko nasilje čini, sramota je na strani svakoga od nas ko za nasilje zna, a ne prijavi ga i upravo suština ovog zakona jeste da podigne svest svih nas da nasilje prijavljujemo“, rekla je Kuburović.

Ona je izjavila da broj prijavljenih slučajeva sa jedne strane pokazuje da je veliki broj nasilja u porodici, ali i sa druge strane da je ovaj zakon ohrabrio žene da nasilje prijavljuju i da traže institucionalnu zaštitu.

Ukazala je da je u svakom pojedinačnom slučaju država odmah reagovala kako ne bi došlo do eskalacije nasilja.

Ministarstvo pravde nastaviće da prati implementaciju zakona. Ovako veliki broj slučajeva govori da su žene osnažene i da prijavljuju nasilje, da imaju poverenja u nadležne institucije, naglasila je Kuburović.

Sa druge strane, dodala je, i nasilnicima se pokazuje snaga države, da neće biti tolerisano nasilje, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da svaka poseta ustanovi takve socijane zaštite deluje otrežnjujuće i da služi tome da bi se bolje razumelo zašto država ulaže sve napore da instituiconalno unapredi preventivno i represivno delovanje prema svim nasilnicima, ali i da od svakog građanina zavisi pitanje sagledavanja tog problema.

Upravnica Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović rekla je da je od početka godine do danas, 96 osoba zbrinuto je u sigurnoj ženskoj kući.

To su 43 žene i 53 dece. Taj podatak govori da je grad Novi Sad podržavanjem i obezbeđivanjem skloništa za žrtve nasilja u porodici, spasao živote za svojih 96 građana, rekla je Padejski Šekerović.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar