Nijedna kontrola nije pozitivna

|   Info
Državna revizorska institucija je od 2009. godine do danas napravila 1.000 izveštaja o reviziji finansijskog poslovanja institucija, od čega se skoro polovina odnosila na lokalne samouprave i nijedna nije dobila pozitivnu ocenu, izjavio je danas predsednik DRI Duško Pejović.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Najviše je bilo ocena koje se, prema standardima, kvalifikuju kao "s rezervom", rekao je Pejović na ceremoniji potpisivanja sporazuma o saradnji misije USAID i lokalnih samouprava.

On je objasnio da je cilj revizija davanje ocene o finansijskim izveštajima i pravilnosti poslovanja, a da su kategorije "pozitivno", "negativno", "s rezervom" i "uzdržavanje".

Nijedan pozitivan izveštaj nije dat zato što su nepravilnosti koje je DRI utvrdila veće od graničnih, istakao je Pejović i dodao da je negativnih izveštaja 14 odsto.

Prema njegovim rečima, veliki problem u lokalnim samoupravama je nedostatak interne kontrole i revizora, koji ili ne postoje, a tamo gde ih ima ne funkcionišu kako treba.

Najveći propusti su, precizirao je Pejović, u javnim nabavkama, plaćanju bez pravne osnove i važeće dokumentacije, kao i u obračunu plata zaposlenima, što čini 60-80 odsto nepravilnosti.

On je najavio da će se zato DRI ubuduće orijentisati ne na kombinovanu reviziju, kao do sada, jer je ona bila spora i nije davala dovoljno dobar efekat, nego će od 2019. godine biti odvojene finansijska, revizija pravilnosti trošenja sredstava i ona koja se tiče svrsishodnosti.

Foto: FoNet

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je da će, u sklopu reformi u toj oblasti, biti poboljšana organizacija i usavršavanje kadra, zbog čega se planira da od 2020. godine 9.000 zaposlenih godišnje prođe obuku u Nacionalnoj akademiji za državnu upravu.

Obučavaćemo sve službenike da jedan zakon primenjuju na isti način, naveo je Ružić.

Prema njegovoj oceni, Srbija ima kvalitetnu državnu i lokalnu upravu i dobre kadrove, ali je do sada postojala loša organizacija i upravljanje njima, što je "ostavljalo lošu motivaciju na službenike" i takvo stanje treba promeniti, što je "imperativna norma".

Projekat USAID za odgovornu vlast, vredan 8,5 miliona evra, danas je potpisalo sedam lokalnih samouprava - Šapca, Vranja, Sombora, Vrnjačke banje, Sjenice, Raške i Dimitrovgrada, a sredstva su namenjena pružanju tehničke pomoći za smanjenje korupcije u upravi.

Direktor USAID u Srbiji Majkl De La Rosa naglasio je da će taj projekat doneti dobrobit građanima, jer će imati uticaj na transparentnost trošenja njihovih sredstava, čime će lokalne vlasti dobiti veće poverenje stanovništva.

Foto: FoNet