Pomoć teže zaposlivim građanima

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radijičić izjavio je danas da je Grad Beograd odogvorna lokalna samouprava koja brine o svim sugrađanima i podstiče ravnopravniji položaj teže zaposlivih kategorija na tržištu rada.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Poseban prioritet za uključivanje u “Mere aktivne politike zapošljavanja grada” imaju najranjivije kategorije sugrađana, rekao je Radojičić na Direktorskoj i ekspertskoj konferenciji Centra javnih službi zapošljavanja zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), preneo je Beoinfo.

Iako najmanja u poslednje dve i po decenije, brojka od 80 000 nezaposlenih je i dalje visoka i zahteva od nas dodatno angažovanje u ovoj oblasti. U vremenu u kome je konkurencija sve jača, a poslodavci zahtevaju savremena znanja i veštine, teže zaposlivim kategorijama su pomoć i podsticaj potrebni više nego ikada pre, poručio je Radojičić.

Među najranjivije kategorije sugrađana, on je naveo mlade bez roditeljskog staranja, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, samohrane roditelje, Rome, roditeljie dece sa smetnjama u razvoju i izbeglice.

Dužni smo da ovim kategorijama stanovništva ponudimo dodatnu pomoć kako bi stekli veštine i postali konkurentni na tržištu, rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad Beograd u julu, četvrtu godinu zaredom , potpisao “Sporazum o merama aktivne politike zapošljavanja za 2018” sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Foto: FoNet

U 2017. godin iz budžeta grada izdvojeno je 12 miliona dinara, zaspoleno je 140 Beograđana, a ove godine 15 miliona i zaposliće se 170 sugrađana. Program pored zapošljavanja podrazumeva i podršku nezaposlenima da započnu sopstveni biznis.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Srbija želi nultu nezaposlenost i izrazio mišljenje da se država nalazi na pravom putu kada je taj cilj u pitanju.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti je zahvalio Vladi Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji konferencije i poručio da živimo u vreme nove tehnološke i industrijske revolucije, kao i globalne ekonomije i da je povećanje saradnje među državama i institucijama, koje se bave ovom problematikom, sada je potrebnije nego ikada.

Vlada Austrije je definisala ciljeve, koji se prevashodno odnose na osposobljavanje radne snage za digitalno doba, ali i na intenziviranje saradnje sa zemljama Jugoistočne Evrope, rekao je Luteroti.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar