Radojičić: Ukoliko temperature opet budu u padu, počeće grejanje

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će ukoliko temperature opet budu u padu, uz nastavljanje proba sistema, početi grejanje, a da će već danas posle podne veliki broj građana imati tople radijatore.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

"Sistem sada prevodimo iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekujem da efekti budu vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima", rekao je Radojčić, preneo je Beoinfo.

Radojičić je, kako se navodi, održao sastanak sa v.d. direktorom JKP "Beogradske elektrane" Radetom Bastom i v.d. sekretarkom za energetiku Ninom Jandrić o snabdevanju toplotnom energijom pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o grejanju.

"Narednih dana se najavljuje toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo", rekao je gradonačelnik.

Radojičić je napomenuo da se razmatra promena propisa jer je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan je od najvećih u Evropi i čini ga 41 toplana i kotlarnica, 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.500 kilometara toplovodnih cevi.

"Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, zbog čega apelujemo na potrošače za strpljenje", dodao je Radojičić.

On je istakao da je ključno dugoročno rešenje kojima će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta.

"Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone i danas sam razgovarao o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već 1. oktobra kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno", rekao je Radojičić.