Niški aerodrom i zvanično u državnom vlasništvu

|   Info
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Zorana Mihajlović je istakla da je "Aerodrom Niš" od strateškog značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući, kaže, novom tornju kontrole leta koji će biti izgrađen u Nišu.

"Prenosom upravljanja na Vladu Srbije, biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", kaže Mihajlovićeva.

Ministarka podseća da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma, s obzirom na to da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Kako se navodi u saopštenju potpredsednice Vlade, Srbija je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države.

Broj putnika na niškom aerodromu u periodu 2014. do 2017. povećan je 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 na 2.542 tone.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar