"Noć istraživača" u Nišu i Leskovcu u znaku kulturnog nasleđa i običaja

|   Info
Šetnja kroz starinske avlije, izložbena postavka posvećena Desanki Maksimović, upoznavanje sa srednjim vekom i "hladnim oružjem", neke su od postavki koje organizatori u Nišu pripremaju za predstojeću "Noć istraživača", koja se održava u petak 28. septembra. U Leskovcu će posetioci moći da idu na izlete, čuju predavanje o vakcinaciji i hidroelektrani u Vučju kao "čudu tehnike 20. veka", a manifestacija se održava od 17 do 22 sata.

 

Izvor:Južne vesti    

Bogato kulturno nasleđe biće u fokusu niške "Noći istraživača", kako organizatori najavljuju, a ova edukativna i zanimljiva manifestacija će se u petak održati na 6 lokacija: Paviljonu u Tvrđavi, Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’, Arheološkoj sali Narodnog muzeja, Spomen-sobi Branka Miljkovića i Stevana Sremca, Logoru na Crvenom krstu i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

U Regionalnom centru je tim povodom otvorena izložba fotografija “Putovanje kroz kulturno nasleđe”, koja će biti postavljena do 28. septembra, a do kraja nedelje će se kod njih održati i brojna predavanja o kulturi, istoriji, tradiciji i nauci.

"Istražuj kroz noć, u znanju je moć" motiv ovogodišnje manifestacije; foto: Narodni muzej

Povodom jubileja - 120 godina od rođenja i 25 od smrti velike pesnikinje Desanke Maksimović, navode organizatori, u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" će u saradnji sa Zadužbinom koja nosi njeno ime, biti postavljena izložba "Obećala si da ćeš biti večna".

    Ideja izložbe je da sve posetioce manifestacije "Noć istraživača" podsetimo na život i delo naše istaknute književnice. Da spomenemo uzvišene poruke i osećanja koje je pesnikinja prenosila mlađim naraštajima i da istaknemo neprolazne vrednosti i ideje humanizma, dobrote, praštanja i ljubavi koje čine deo bogatog kulturnog nasleđa naše zemlje - najavljuje Marijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke.

Arheolozi niškog Narodnog muzeja će posetioce tog dana upoznati sa srednjim vekom na teritoriji Srbije, kroz prezentaciju hladnog oružja. Kako oružje spaja arheologiju i konzervaciju, najavljuje Jelena Bogdanović iz Muzeja, posetiocima će biti jasno na primeru srednjovekovnih mačeva.

    U projekcionoj sali Logora na Crvenom krstu biće održana prezentacija muzejskog nasleđa na primeru Zbirke ličnih predmeta i dokumenata zatočenika Logora na Crvenom krstu. Kroz dokumentarni film o Bubnju saznaćete sve ono što niste znali o ovom spomen parku. Spomen-sobe Stevana Sremca i Branka Miljkovića biće otvorene u "Noći istraživača", i najmlađi posetioci će imati priliku da se kroz igru bolje upoznaju sa njihovom književnom zaostavštinom - dodaje Bogdanovićeva.

Događaj se organizuje u saradnji sa EU info kutkom Niš, kako kažu, koji će u Paviljonu u Tvrđavi imati svoj štand sa veoma popularnim EU kvizom.

Detaljne informacije o svim postavkama i događajima koji će se u petak održati u Nišu možete videti ovde.
Stari običaji, nesvakidašnji zanati i bogata gastronomija u leskovačkoj "Noći istraživača"

I Leskovčani će ove godine moći da prošire svoja znanja iz oblasti prirodnih nauka, ali i da učestvuju u eksperimentima i različitim radionicama koje se organizuju u okviru “Noći istraživača”, 28. septembra od 17 do 22 sata u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Pored različitih aktivnosti koje će tradicionalno biti održane poslednjeg petka u septembru, Leskovčani će sa naukom moći da se upoznaju i nekoliko dana ranije.

    Pored glavnih aktivnosti 28. septembra od 17 do 22 sata, pripremili smo i različite uvodne tribine, predavanja, radionice i izložbe, koje će se održati 25, 26. i 27. septembra u Centru za stručno usavršavanje - kažu organizatori.

Zainteresovani Leskovčani, kažu organizatori, moći će da se upoznaju sa starim zanatima, da sa stručnjacima popričaju o vakcinama, da čuju istorijat abakusa, da obiđu arheološka nalazišta i još mnogo toga.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar