Obeležena dva veka Stare Crkve u Jagodini

|   Info
Veliki jubilej obeležen je izložbom “Riznice jagodinskih hramova” u Zavičajnom muzeju, kao i Arhijerijskom liturgijom u porti Stare Crkve, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop šumadijski Gospodin Jovan
Foto: TV Kopernikus

Dvesta godina od osnivanja Crkve Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini, poznatije i kao Stare Crkve, obeleženo je protekle srede i četvrtka u Jagodini. U sredu je u Zavičajnom muzeju održana izložba “Riznice jagodinskih hramova”, dok je sutradan u Staroj Crkvi održana i Sveta Arhijerijska liturgija, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop šumadijski Gospodin Jovan.

Na izložbi “Riznice jagodinskih hramova” predstavljeni su malo poznati eksponati koji su u proteklih 70 godina bili u kolekciji Narodnog muzeja u Beogradu i eparhijskoj riznici u manastiru Kalenić, a koji pripadaju Staroj Crkvi. Sada su svi ti predmeti na jednom mestu i muzejski savetnik dr Branislav Cvetković istakao je značaj ove izložbe, čiji je on autor:

-Ova izložba je kruna trogodišnje saradnje između Stare Crkve i Zavičajnog muzeja. Na izložbi se nalaze veoma vredne ikone, crkvene utvari, bogoslužbeni predmeti, stare štampane knjige, rukopisi i naravno dokumenti. Izložba je praktično koncipirana da sakupi riznicu Stare Crkve i radi se o bogatstvu koje je neprocenljivo. Mogu se videti ikone koje se nalaze od 1997. godine u manastiru Kalenić, potom dve ikone Đure Jakšića koje su još 1947. godine odnete u Narodni muzej, tako da je ovo izuzetna prilika da građanstvo vidi nešto što 70 godina nije bilo zajedno. Reč je o građi koja ima svetski značaj, s obzirom na to da su ikone i službene predmete radili majstori sa celog Balkana. Vrlo malo ikona je bilo na zidovima Stare Crkve, tako da je ovo veliki i značajni događaj, kako za nas, tako i za građanstvo –rekao je Cvetković.

Pored brojnih sveštenih lica, izložbi je prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo episkop šumadijski Gospodin Jovan, koji je istakao da sav značaj Stare Crkve ne može stati u jednoj knjizi ili u jednoj izložbi:

-Veoma se radujem što mogu da blagoslovim ovu izložbu posvećenu dva veka od osnivanja Stare Crkve u Jagodini. Njen značaj se ne može opisati u nekoliko knjiga, niti smestiti u nekoliko izložbi, jer to je toliko duboko, široko i prostranjeno. Samo kroz duhovni dar možemo da shvatimo ulogu crkve, hrama, jer svaki hram na zemlji je parče neba na zemlji i upravo zbog tog parčeta neba na zemlji treba nam to duhovno saznanje kako bi mogli da shvatimo poruku ili misiju jagodinske Stare Crkve. Ova izložba svedoči da je narod uvek bio uz crkvu, a da je crkva bila u narodu. Nije samo Knez Miloš podigao Crkvu, tu je učestvovao i narod, a on mu je dao povoda da Crkva bude završena. Hvala Bogu što nam je ostavio sebe kroz crkvu i hram, jer liturgija koja se vrši u hramovima svodi nebo na zemlju, a zemlju uzdiže na nebo –rekao je Vladika Jovan tim povodom.

Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, a nastupila je i mlada Katarina Sentić. Sutradan, u porti hrama Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, svečanom liturgijom obeleženo je 200 godina od osnivanja Stare Crkve. Liturgiju je služio Vladika Jovan, uz prisustvo visokih zvaničnika, pripadnika sveštenstva i verujućeg naroda.

Dušan Miletić