Predstavnici EU se oglasili zbog Visokih Dečana

|   Slajder
Predstavnici misija više zemalja EU u Prištini saopštili su da su prištinske institucije dužne da poštuju svoje propise o specijalnim zaštićenim zonama.

Izvor: Tanjug

Takođe, navedeno je i da moraju da poštuju međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine.

Šefovi misija EU u Prištini zajednički stav objavili su danas, a nakon posete Specijalnoj zašticenoj zoni u Dečanima, 26. jula.

Oni pozdravljaju dogovor između članova Saveta za sprovodenje i nadgledanje gradnje puta Dečani - Plav.

"Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, primenjive procedure moraju biti ispoštovane. Pre bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba konsultovati Savet za sprovodenje i nadgledanje (SSN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa medunarodnim obavezama Kosova", navodi se zajednickom saopštenju šefova misija EU u Prištini koje je objavljeno na Fejsbuku kancelarije EU u Prišitni.

Oni podsećaju i na prethodnu obavezu Prištine da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštovanje ove obaveze.

U manastiru Visoki Dečani smatraju da se gradnjom puta Dečani -Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje.

Eparhija raško prizrenska insistira na tome da radovi budu obustavljeni, za sta je u maju ove godine dobijena podrška od šefice Kancelarije EU na Kosovu i američkog ambasadora.

Eparhija je, naime, više puta do sada upozoravala na kršenje kosovskog zakona koji izričito kaže da je gradnja izgradnja tranzitnih puteva kroz zastićene zone zabranjena, a reč je o zoni u koji su najvažnijih kulturno-istorijskih spomenici među kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar