Objavljeni konačni rezultati izbora Saveta nacionalnih manjina

|   Info
Republička izborna komisija objavila je večeras konačne rezultate izbora za 16 nacionalnih saveta nacionalnih manjina, dok će rezultati za češku i rumunsku nacionalnu manjinu biti objavljeni posle ponavljanja izbora na dva biračka mesta.

 

Izvor: Fonet

Kada je reč o albanskoj nacionalnoj manjini najviše mandata (šest) dobila je lista „Partija za demokratsko delovanje – Šaip Kmaberi“, četiri mandata dobila je lista „Alternativa za promene – Šćiprim Arifi“, po dva „Demokratska partija – Nagip Arifi“ i „Demokratska partija Albanaca – Ragim Mustafa“, a jedan mandat osvojila je lista „Sami Salihu – Pokret za reforme“.

Na izborima sa Nacionalni savet Bošnjaka najviše mandata – 14, osvojila je izborna lista „Samoopredeljenje – Sulejman Ugljanin“, 13 mandata osvojila je lista „Matica Bošnjačka – Muamer Zukorlić“, a osam mandata lista „Vakat je – Sait Kačapor“. Na izborima za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine lista „Mađarska sloga“ osvojila je 30 mandata, a lista „Mađarski pokret, Žoldoš Ferenc“ pet mandata. Najviše mandata na izborima za Nacionalni savet romske nacionalne manjine – 32 osvojila je lista „Sveevropski romski pokret“.

Po jedan mandat osvojile su liste „Romi odlučno za Srbiju“, „Respekt za Rome – Vladan Stanojević“ i „Ujedinjena partija Roma“. Na izborima za savet bugarske nacionalne manjine lista „To smo mi – Prirodni pokret“ Vladimira Zaharijeva osvojila 17 mandata, a lista „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov dva mandata. Na izborima za članove nacionalnog saveta bunjevačke manjine lista „Bunjevci zajedno“ osvojila je 13 mandata, a Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ Sombor šest mandata. Lista „Vlasi za Srbiju“ osvojila je 22 manadata na izborima za Nacionalni savet vlaške manjine, dok je jedan mandat pripao listi Udruženje „Gergina“ Negotin. Svih 15 mandata u savetu grčke nacionalne manjine pripalo je jedinoj listi koja je učestvovala na izborima „Grci zajedno“.

U Nacionalnom savetu egipatske nacionalne manjine šest mandata pripalo je listi „Esnaf“ Kjutima Demira, pet mandata listi „Ti biraš svoju budućnost“, dok su četiri mandata pripala listi „Egipćani za mir, stabilnost i prosperitet u Srbiji Agim Ajra“.

Lista „Gerhard“ Podunavske Švabe – zajedno osvojila je 10 mandata na izborima za nacionalni savet nemačke manjine, dok su „Nemačkoj listi“ pripala tri mandata, a listi „Podunavske Nemice i Nemci, svi zajedno“ dva. Svih 15 mandata u nacionalnom savetu poljske manjine pripalo je listi „Svim srcem za Poljake“.

Na izborima sa savet rusinske manjine, lista „Rusini zajedno“ osvojila je devet mandata, po tri mandata dobile su liste „Biti i ostati Rusin – Olena Papuga“ i „Za Rusine – Željko Kovač“, Lista slobodnih kandidata dva, a po jedan mandat lista „Rusinska budućnost“ i „Mladi imaju prednost“. Lista Matica Slovačka u Srbiji osvojila je 14 mandata na izborima za savet slovačke nacionalne manjine, osam mandata pripalo je listi „Slovaci napred“, četiri za „Hej, Slovaci! – Mihail Balaž“, dok je tri mandata dobila Liga Slovaka Vojvodine. Svih 15 mandata u savetu slovenačke nacionalne manjine dobila je lista „Slovenci zajedno“.

Na izborima za članove ukrajinskog nacionalnog saveta pet mandata osvojila je lista Grupa birača „Senjuk“ – Ivan Kuzma, četiri mandata lista „Tvoj narod, tvoj glas – zajedno za Ukrajince – Miroslav Hočak“, tri mandata lista „Kolomejka“ – Nikola Ljahović, dva mandata lista „Slavko Baranovski – Dobra volja“ i jedan mandat lista „Kalina“ – Petar Zakamarok. Lista „Za pobedu“ – Erdelj Osmani osvojila je najviše mandata, sedam, na izborima za članove Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine, dok su po četiri mandata osvojile liste „Aškalije, ali zajedno“ – Iljaz Ramadan i „Budućnost Aškalija“.

Izbori za Nacionalni savet češke nacionalne manjine biće ponovljeni 14. novembra na biračkom mestu u Srednjoj tehničkoj školi u Beloj Crkvi, a izbori za Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Koštilj u Vršcu. Pravo glasa ima 764 Čeha i 415 Rumuna.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.