Odluka o transformaciji KBS, Tači protiv

|   Info
Vlada Kosova usvojila je danas nacrte tri zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, koji predviđaju njihovu transformaciju u Vojsku Kosova.
Foto: YouTube print screen

 

Izvor: FoNet

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, kojima se predviđa proširenje mandata KBS i promena statusa Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

Ministar KBS i premijer najavili su i promenu imena KBS u budućnosti i to kroz ustavne izmene. Sastanku vlade na kojem su izglasani nacrti zakona nisu prisustvovali ministri iz srpske zajednice prenosi RTK.

Nacrti tri zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama koji su danas usvojeni na sednici vlade Kosova, naći će se na razmatranju skupštine uskoro, a po usvajanju u skupštini zakoni će ići pred predsednika.

„Vlada izglasala svoje odbrambene snage, svoju vojsku i to se desilo. Sada je na redu Skupština, a nakon toga zakon potpisuje i predsednik zemlje“, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj nakon sastanka, prenosi RTK2.

Ministar KBS Rustem Beriša najavio je i druge inicijative u budućnosti: „U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime, putem ustavnih izmena“.

foto: Fonet

Odmah posle sastanka oglasio se i predsednik Kosova, Hašim Tači koji se protivi ovakvoj odluci vlade. Kako prenosi Koha Ditore on je ocenio da je odluka došla u pogrešno vreme i da šalje pogrešnu poruku na dan kada Evropski parlament glasa za viznu liberalizaciju za Kosovo.

„Danas je važan istorijski dan, Evropski parlament glasa o viznoj liberalizaciji za Kosovo… Smatram da je danas, iako ispravna procedura, pogrešan dan na ovaj istorijski dan za Kosovo da pošaljemo ovakvu poruku našim medunarodnim prijateljima i partnerima", rekao je Tači.

Imamo li pravo na to (transformaciju KBS), imamo pravo, treba li da to uradimo, treba, treba li da krenemo sa tim, treba, ali u potpunom koordinisaniom procesu sa SAD i NATO, napomenuo je Tači i dodao da svaki drugi potez može da donese konfuziju,izazove nepotrebnu političku zabunu i da ima negativan medunarodne implikacije na budućnost vojske
Kosova.“

Transformacija KBS u „Oružane snage Kosova“ moguća je samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni takozvana “dupla većina”, odnosno dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene ustav bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar