"SAD podržavaju tranziciju KBS u vojsku sa ograničenim mandatom"

|   Info
Američka ambasada u Prištini saopštila je da podržava tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku sa ograničenim mandatom, i da nijedna zemlja ne može staviti veto na ovaj proces.
Foto: YouTube print screen

 

Izvor: RTS

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju disciplinovanu, transparentnu tranziciju KBS-a u profesionalnu, multietničku NATO-interoperabilnu vojsku, sa ograničenim mandatom teritorijane samoodbrane. Nijedna zemlja ne može 'staviti veto' na ovu tranziciju", navodi se u reagovanju ambasade SAD u Prištini, na jučerašnje usvajanje predloga tri vladina zakona o transformaciji BSK u vojsku, na sednici skupštinske Komisije za unutrašnje poslove i bezbednost.

U saopštenju ambasade SAD dostavljenom prištinskim medijima, ističe se poziv kosovskim političkim liderima "da osiguraju da se taj proces nastavi na inkluzivan način, koji odražava multietničku prirodu Kosova".

"Od suštinskog je značaja da Kosovo, od ovog trenutka pa nadalje, blisko koordinira sa NATO saveznicima i da se angažuje sa svim svojim građanima dok tranzicija napreduje", navedeno je iz američke ambasade.

Dosadašnji stav ispostave američke administracije na Kosovu bio je da transformacija KBS-a u vojsku može da se odvija jedino uz ustavne promene i uz saglasnost predstavnika manjinskih zajednica.