"Pozicija NATO je jasna"

|   Info
Komandant Kfora Salvatore Kuoči se oglasio povodom ideje da se Kosovske bezbednosne snage reorganizuju i da se oformi kosovska vojska.

Izvor: B92, Tanjug


On je poručio da je važno da se zna da za svaku inicijativu koja ima bilo kakve veze sa mandatom KBS prethodno moraju biti konsultovani predstavnici svih zajednica na Kosovu.

Kuoči je u intervjuu za Juropijen vestern Balkans (EWB) rekao da takođe NATO treba konsultovati o svemu što se odnosi na mandat KBS.

"Ukoliko bi se promenio mandat KBS, Severnoatlantski savet bi trebalo da preispita nivo NATO anganžmana na Kosovu. Važno je da, o bilo kakvim inicijativama koje se odnose na mandat KBS, treba konsultovati sve zajednice na Kosovu i NATO saveznike", rekao je Kuoči.

Pozicija NATO po tom pitanju je jasna, kazao je Kuoči i dodao da Alijansa podržava KBS u, kako je naglasio, "njihovom aktuelnom mandatu".

Prema njegovim rečima, KBS su "profesionalne snage i izvor stabilnosti u regionu", a NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova.

NATO ne namerava da promeni ili smanji misiju Kfor na Kosovu, ali, kako je dodao, Alijansa ne planira svoje stalno prisustvo na toj teritoriji.

"Rad Kfora je oduvek bio zasnovan na okolnostima, što znači da se bilo koja izmena brojnog stanja i misije događa u zavisnosti od promene uslova na terenu, a o tome odlučuje Sevrnoatlantski savet", naveo je.

Istakao je da Kfor ima stalnu komunikaciju sa Vojskom Srbije, te da ta saradnja odlično funkcioniše na svim nivoima odgovornosti.

Kosovska policija, prema njegovim rečima, funkcioniše na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

Što se pripadnika KBS, pak, tiče, njima je potrebna dozvola Kfora za sever.

Na pitanje o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno nakon pojavljivanja kosovskog predsednika Hašima Tačija na Gazivodama i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovskoj Mitrovici, Kouči je ocenio da je situacija "mirna i pod kontrolom".

"Kfor stalno budno prati situaciju, a trenutno, nema naznaka o bilo kakvim povećanim tenzijama. Bezbednosna situacija se nije promenila nakon te dve posete i nikakvih incidenata nije bilo tokom tih poseta", rekao je Kuoči.

"Kfor je uspešna priča NATO-a, najduža operacija sa oko 4.000 trupa na zemlji sa pripadnicima 28 zemalja saveznica", zaključio Kuoči.