Olujno nevreme "rasturilo" Zagreb, poplave u BiH

|   Info
Jak, na mahove i olujni vetar, duva u Zagrebu od nedjelje uveče, a olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske.

 

Izvor: Tanjug

Na ulicama Zagreba u svim delovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih [tandova, ponegde su istrgnuti semafori. Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju, javlja Hina.

Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su sa još 50-tak adresa.


 MUP Hrvatske objavio je putem Tvitera da su usled jakog i olujnog vetra povređeni pešak u centru Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, i ženska osoba na koju je pala grana u naselju Črnomerec.

"Zbog jakog i olujnog vetra koji će i tokom današnjeg dana duvati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i decu. Preporučujemo građanima da koriste javni prevoz. Takođe pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", navodi se u upozorenju.

I gradonačelnik Milan Bandić, nakon sastanka koordinacije hitnih službi, pozvao je sve sugrađane da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. Bandić je, gostujući na zagrebačoj N1 tv rekao da ovakva oluja nije zabeležena u Hrvatskoj u poslednjih 45 godina. "Ovo se događa u Americi svaki drugi dan…", rekao je, između ostalog, Bandić.

Cele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po celom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saobnraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem delu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo celu zemlju zbog mogućnosti jakog vetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar