Opsadom Gazivoda guraju ZSO sa stola

|   Slajder
Priština pokušava da pitanje energetike isturi u prvi plan. Zastrašivanjima hoće da dođu do uprave nad elektranom
Foto: Fonet

Izvor: Novosti

Ujdurma oko hidroelektrane "Gazivode", koja je situaciju na severu KiM proteklog vikenda dovela do usijanja, mogla bi da posluži Prištini da aranžmane oko pitanja eneregetike koji su u Briselu zaključeni još 2013. i 2015. godine, a do danas nisu ispunjeni, u daljem toku dijaloga stavi u prvi plan umesto formiranja Zajednice srpskih opština.

Nije isključeno, takođe, da upravljanje ovim jezerom, branom i hidrocentralom Priština postavi kao svoj uslov pri postizanju konačnog rešenja za kosovsko pitanje.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da ukoliko bi kapitalni resursi poput "Trepče" i "Gazivoda" administrativnim putem ili nasilno "pali" u ruke Prištine, onda tamošnje vlasti ne bi toliko ni interesovalo hoće li sever KiM imati nekakav poseban status:

- Pošto se ulazi u fazu finalnih razgovora, sve ovo što se dešava oko Gazivoda može da se posmatra kao način zastrašivanja srpske strane, jer Priština želi da upravlja tom akumulacijom i nije isključeno da će tim pitanjem pokušati da trguju u dijalogu. Evidentno je da oni žele da se prvo reši energetika, a da se ZSO još jednom skrajne sa stola.

Kako je srpska strana više puta isticala, "Gazivodama" upravlja "Elektroprivreda Srbije", a po formiranju Zajednice srpskih opština na nju bi se prevelo barem 50 odsto vlasništva. Priština, međutim, uporno drži da je reč o "kosovskoj imovini".

Dogovori o energetici, inače, predviđaju da se na KiM osnuju dve srpske kompanije: "EPS trgovina" i "Elektrosever" na severu, što je Priština u četiri navrata opstruisala, odbacujući zahteve za njihovu registraciju jer su "nesaglasni sa kosovskim zakonima".

Pošto Priština nije ispunila svoj deo dogovora, koji je podrazumevao da "Elektrosever" mora prvo da dobije licencu za snabdevanje električnom energijom i da ona postane operativna, tako i srpska strana, čekajući na njihovo ispunjenje, nije preduzela korake da omogući da kosovski operater KOSTT postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije. To članstvo KOSTT-u bi omogućilo nezavisno funkcionisanje, a Kosovo učinilo zasebnom energetskom kontrolnom oblašću.


MERKELOVA PRIPREMILA PLAN?

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel pripremila je plan za Kosovo koji predviđa formiranje "Zajednice srpskih opština plus", verifikaciju stanja na terenu, kao i održavanje referenduma o otcepljenju ZSO posle 20 godina, objavio je portal "Telegraf.rs", pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora u Evropskoj narodnoj partiji. Kako tvrdi taj portal, Merkelovaj je svoj plan predstavila kolegama sa Balkana i, prema njemu, podela na kraju celog procesa je, ipak, moguća.


SITUACIJA POD KONTROLOM

MISIJA Kfora saopštila je da je situacija kod brane "Gazivode" mirna i pod kontrolom i da je ta međunarodna misija "tu da zaštiti sve građane Kosova". Kfor u saopštenju ponavlja da nema blokade brane "Gazivode" i da nije preuzeo kontrolu nad branom, kao ni nad hidroelektranom i dodaje da misija obavlja svoju normalnu dužnost u skladu sa mandatom po Rezoluciji 1244 SB UN. Inače, američki vojnici iz ove misije povukli su se u nedelju oko podneva sa hidroelektrane "Gazivode", koju su zaposeli u subotu ujutru sa nekoliko oklopnih transportera i desetinom vojnika, a što su iz ove misije pripisivali vojnoj vežbi.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar