"Ovaj akt ostaje mrlja na obrazu međunarodnih misija..."

|   Slajder
Budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine i da je kažnjavanje zločinaca nesumnjivi interes oba naroda.
foto: Fonet


Izvor: Tanjug

To je izjavio Marko Đurić, povodom 15 godina od ubistva dece u Goraždevcu koja se sutra navršava.

Direktor kancelarije za Kosovo i Meothiju poručuje i da su "njihovi prekinuti mladi životi i danas, kao i tog 13. avgusta 2003. godine, upozorenje da zlo ne spava i da je trajan i održiv mir nešto za šta se svi moramo boriti".

"Za nama je petnaest godina tuge i bola zbog terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu, ali i petnaest godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi", naveo je Đurić, saopštila je Kancelarija za KIM.

On ističe da su deca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u godinama po dolasku međunarodnih snaga u našu južnu pokrajinu.

Prema njegovim rečima, činjenica da petnaest godina ovaj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog ostaje mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji.

"Počinioci ovog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa “Niš ekspresa” kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da je vreme ideologija mržnje i zla za nama", ističe Đurić.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu od oko 50 dece i mladih i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12), i teško ranile Đorđa Ugrenovića (20), Bogdana Bukumirića (14), Marka Bogićevića (12) i Dragana Srbljaka (13).

Zločin u Goraždevcu, jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar