Palijativno zbrinjavanje za sve

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je na otvaranju prvog Dnevnog centra Hospisa u Beogradu ukazala na važnost i značaj zbrinjavanja i pružanja prve pomoći ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti, kao i njihovim porodicama.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Ona je naglasila da je poverenik uputio preporuku mera nadležnim ministarstvima da preduzmu sve aktivnosti na unapređenju sistema palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

O važnosti razvijanja socijalno-zdravstvenih usluga i ustanova posebno je ukazano i u mišljenju na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti koji nije adekvatno uredio ovu važnu oblast. Palijativno zbrinjavanje treba omogućiti svima kojima je neophodno, bez obzira na starosno doba, rekla je Brankica Janković.

Podsećajući da se danas obeležava i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, poverenica je ukazala da su siromašni građani i građanke prema svim istraživanjima percipirani kao jedna od najdiskriminisanijih i najugroženijih grupa.

Veliki je uticaj siromaštva na društvenu isključenost, što ukazuje na neophodnost pružanja svake vrste pomoći i podrške građanima i građankama koji su siromašni ili se nalaze u riziku od siromaštva, rekla je Brankica Janković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar