Pašalić traži izjašnjenje nadležnih

|   Info
Tragična pogibija dvojice radnika usled udisanja otrovnih materija iz protivpožarnog sistema u Narodnoj biblioteci u Beogradu upozorava da su nedovoljno razvijena svest nadležnih organa, ali i čitavog društva o značaju bezbednosti radnika, kao i zaštiti radnika na radu i dalje uzroci ovakvih nesrećnih događaja, ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Izvor: Fonet

Država garantuje potpunu bezbednost i zaštitu radnika na radnom mestu i svako ugrožavanje i kršenje tih prava mora
biti najstrože sankcionisano, naglašava zaštitnik građana, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

Prava, obaveze i odgovornost u vezi sa bezbednošću radnika garantovani su zakonima, a uređuju se i posebnim kolektivnim ugovorima, te posebnim aktima poslodavaca.

Nadalje, svi učesnici u radnom procesu moraju biti informisani o svojim pravima i obavezama, posebno u situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina.

U ovom slučaju pitanje nadležnosti i odgovornosti državnih organa u sistemu zaštite imovine i lica, i primena zakonskih mera predstavljaju ključno polazište za postupanje, zaključuje Pašalić i dodaje da će od nadležnih zatražiti izjašnjenja iz njihovog delokruga rada kako bi se utvrdili
propusti koji su doveli do pogibije radnika.

On takođe očekuje da će okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci biti što pre rasvetljene, i javnost obaveštena o rezultatima
istrage.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar