Peking prekinuo pregovore

|   Info
Kina je prekinula trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon nove runde uvoznih carina između dve zemlje.

 

Izvor: FoNet, Volstrit džurnal, Sputnik

Pozivajući se na zvanični stav Kine, izvori tog lista su naveli da ovakva taktika SAD neće stimulisati saradnju sa kineskom stranom i Peking će se pridržavati svog stava da izbegava pregovore pod pritiskom.

Kina ostavlja mogućnost za početak novih pregovora sa Vašingtonom sledećeg meseca, dodaju izvori, prenosi Sputnik.

U ponedeljak je Državni savet Kine u „Beloj knjizi“, u kojoj se objašnjava stav Pekinga o trgovinskom ratu sa SAD, naveo da Vašington svojim izjavama i postupcima protivreči samom sebi.

Savet navodi da su ti postupci Sjedinjenih Država naneli ozbiljnu štetu trgovinskim i ekonomskim odnosima dveju zemalja na čemu su dugi niz godina naporno radile vlade i narodi dve zemlje.

To, takođe, predstavlja ozbiljnu pretnju principima sistema multilateralne i slobodne trgovine, naglasio je Državni savet Kine.

Pre nedelju dana američki predsednik Donald Tramp objavio je da se od danas uvodi carina po stopi od 10 odsto na robu iz Kine u vrednosti od 200 milijardi dolara, a od 1. januara carine će porasti na 25 odsto.

Kina je odgovorila da od danas uvodi iste uvozne dažbine za više od 5.200 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar