Peticija za zaštitu dece

|   Info
Grupa albanskih dečaka iz Orahovca danima maltretira srpsku decu koja se igraju na igralištu u gornjem delu grada i na prostoru ispred crkve, navodi se u peticiji roditelja kojom se od Kosovske policije zahteva da zaštiti decu, prenosi KiM radio.
Orahovac. Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet,  radio KiM

Od verbalnih napada kroz psovke i različite uvrede, napadi su se pretvorili u pretnje „metalnim bokserom“, navode roditelji u pismu upućenom predstavnicima policije i Privremenom organu Opštine Orahovac.

Kako navode, u odbrani svoga brata i ostale dece uskočio je srpski mladić Nikola Matić, koji je potom priveden, pa pušten iz pritvora.

„U trenutku kada se dečak sa bokserom ustremio ka njemu, on ga je odgurnuo i udario. Dečaci su se razišli, da bi potom otac albanskog dečaka, posle pretnji i verbalnih napada, prijavio slučaj KPS i srpski mladić je završio u pritvoru,“ objasnili su roditelji.

Stotinak roditelja i ostalih građana se na ovaj korak odlučilo zbog sve učestalijih verbalnih i fizičkih napada albanskih dečaka na srpsku decu u Orahovcu.

Igralište je neposredno po završetku rata sagradio UNMIK da bi izolovanoj srpskoj omladini obezbedio prostor za rekreaciju i razonodu.

Kasnije je igralište preuzela škola, koja vlasniku parcele plaća kiriju, kako bi u nedostatku fiskulturne sale mogla da izvodi nastavu iz fizičkog vaspitanja.

Potpisnici peticije ističu da igralište svakim danom sve manje koriste srpska deca, koju sa proteruju dečaci i omladinci iz drugih delova grada.

„U cilju sprečavanja sličnih incidenata, mira i stabilnosti u našem gradu, molimo hitnu reakciju kako ne bi nečijom pogrešnom reakcijom došlo do sukoba sa težim posledicama,“ navodi se u pismu.