Petrič: Vreme da se donese konačna odluka

|   Info
"Dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije, doveo je do mnogih dobrih stvari, ali je vreme da se donese konačna odluka"
Foto: YouTube printscreen

Izvor: FoNet

Nekadašnji visoki predstavnik EU za Kosovo Volfgang Petrič rekao je da je sada pravo vreme za to i dodao da je važno da predlog rešenja dođe iz regiona, od Beorgada i Prištine, jer bi jedino takvo rešenje bilo prihvatljivo svima.

“Mislim da smo dostigli tačku gde je odluka potrebna. Ne verujem da ovakve stvari mogu da se nastave bez donošenja odluka. To bi dovelo do beskonačnog zamrznutog konflikta”, upozorio je Petrič.

On je rekao da je primetno da i u Beogradu i u Prištini postoji spremnost za postizanje dogovora, a podsetio je i da Evropskoj komisiji ističe mandat, zbog čega bi bilo dobro da do rešenja dođe do februara ili marta naredne godine.

“Ako ovo rešenje i ovaj predlog budu neuspešni, onda se plašim da će to biti poraz za sve - i za Aleksandra Vučića, i za Hašima Tačija, i za Federiku Mogerini. Ako do rešenja ne dođe sada, proći će dugo vremena pre nego što se novo rešenje pojavi. To nije idealno rešenje, ali politika i
realni život nikada nisu savršeni”, poručio je nekadašnji visoki predstavnik EU za Kosovo.

Govoreći o korekciji granice između Kosova i Srbije, Petrič je rekao da smatra da je potrebna manja korekcija, kao što je bio slučaj sa Kosovom i Crnom Gorom.

Ako je rešenje plod kompromisa, i ako ima podršku sa obe strane granice, onda bi trebalo da prihvati i međunarodna zajednica.

Kako je ocenio, bez rešenja kosovskog pitanja, Srbija neće moći da postane članica EU.

Petrič je izrazio uverenje da se time stavlja tačka na otvorena pitanja na Balkanu.

Dejtonski sporazum, prema njegovim rečima, mora i dalje da se poštuje, a uveren je da će uskoro biti rešen i spor Makedonije i Grčke oko imena.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar