"Pripajanje tri opštine Kosovu nije tema u Briselu"

|   Info
Pripajanje tri opštine - Bujanovca, Preševa i Medveđe - Kosovu neće biti tema na stolu u Briselu, uveren je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

Izvor: Tanjug


Stanković je u intervjuu za televiziju N1 rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima i dodao da su glavni problem albanske manjine udžbenici, ali da odgovornost nije na organima Srbije.

"U najnovijim razgovorima koje imamo kažu da nema razmena teritorija, jer bi to povuklo lavinu ne samo na Balkanu. To su stavovi zemalja koje odlučuju i koje imaju dominantan uticaj u UN", kaže Stanković, koji je predsednik Koordinacionog tela za opštine BIjanovac, Preševo i Medveđu.

Stanković je napomenuo i da su sve partije koje su bile za pripajanje ove tri opštine Kosovu, izgubile na izborima i da gube poverenje među stanovništvom u tom delu.

Uoči najnovijih rundi dijaloga Beograda i Prištine, skupština albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, usvojila je "Političku deklaraciju", kojom je tražila od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Traže ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi N1.

Stanković je podsetio da se radi o trećoj takvoj deklaraciji, i da su prethodne usvojene 2006. i 2013, nakon čega se, kako kaže, ništa nije desilo. Smatra da je ta aktivnost u političke svrhe, naročito s obzirom na to da predstoje izbori za savete nacionalnih manjina.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar