Podrška inovacionom preduzetništvu

|   Info
Ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kome je predsedavala premijerka Ana Brnabić, usvojio je inicijativu kojom se pruža podrška opremanju Elektrotehničkog fakulteta, Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta i radionice Naučno-tehnološkog parka Beograd.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Ukupan budžet koji će Vlada Srbije izdvojiti za te namene iznosi pet i po miliona evra, navodi se u saopštenju.

Savet je usvojio i inicijativu za unapređenje državne infrastrukture za razvoj sektora informacionih tehnologija, kojom se predvića projektovanje novih 16.000 kvadratnih metara Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, završetak objekta koji je u sivoj fazi od 1.000 kvdrata i izgradnja prvog novog objekta od 4.000 kvadratnih metara.

Tim proširenjem u prvoj fazi biće omogućeno zapošljavanje 300 inženjera, a do kraja projekta ukupno 1.200.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd, koji posluje samo dve godine, sada radi 60 kompanija, koje zapošljavaju skoro 500 inženjera.

Savet je konstatovao da je uspešno realizovan konkurs Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, kojim je podržan njihov razvoj u Kruševcu, Pirotu, Subotici, Čačku, Staroj Pazovi, Valjevu, Zrenjaninu i Gornjem Milanovcu sa ukupno 250 miliona dinara.

Prilikom izbora vodilo se računa da ti gradovi pretežno budu u sredinama koje nisu univerzitetski centri, kako bi građani i u tim mestima imali odgovarajuće sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva.

Članovi Saveta razgovarali su i o drugim inicijativama koje je to telo pokrenulo, a posebno o programu prekvalifikacija za IT, s obzirom da je danas raspisan i poziv izvođačima obuka za još 500 zaposlenih ljudi koji žele da promene posao i započnu karijeru u IT sektoru.

Sektor informaciono komunikacionih tehnologija predstavlja najbrže rastuću industriji u Srbiji. U prvih šest meseci ove godine izvoz IKT usluga iz Srbije porastao je za 25,6 odsto sa izvozom većim od 600 miliona evra, navodi se u saopštenju Vlade.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar