Policija postupa odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece

|   Info
Biljana Popović Ivković: Važno je praviti razliku između bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi, bežanja iz socijalnih ustanova i krivičnog dela otmice.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da pripadnici policije postupaju odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece, ali je naglasila da je važno napraviti razliku između bežanja od kuće i krivičnog dela otmice.

"Važno je praviti razliku između bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi, bežanja iz socijalnih ustanova i krivičnog dela otmice", izjavila je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, u javnosti se često na pogrešan način to interpretira i tako stvara potpuno lažna slika, "pa često imamo naslove kako je nestalo više stotina dece".

Ako govorimo o potencijalnom krivičnom delu, policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju, istakla je Popović Ivković.

"Često uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i socijalnih mreža. Mi imamo, takoreći, naš 'Amber Alert'", izjavila je ona.

Važno je napomenuti da su u Srbiji otmice dece veoma, veoma retke, ali se svi slučajevi sa posebnom pažnjom procenjuju, kako bi se utvrdio neposredni rizik, istakla je Popović Ivković, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je dodala i da je "Amber Alert" neprofitna organizacija koja okuplja oko 20 evropskih zemalja.

"Članice Evropske unije, tačnije Slovenija, Austrija, Hrvatska i Mađarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zemalja u svetu", rekla je Popović Ivković.

Kako je navela, MUP Srbije razmatra mogućnost uvođenja "Amber Alert sistema", rukovodeći se, pre svega, našim zakonodavstvom i vodeći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti.

"Taj sistem podrazumeva da građani budu dodatna pomoć policiji u pronalaženju otetog maloletnog lica. Mi to već činimo, kao što rekoh, u situacijama kada procenimo da je to neophodno. Uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljuje se fotografija maloletne osobe i svi detalji koji bi pomogli u efikasnom pronalaženju deteta", rekla je Popović Ivković.