Položaj mladih u Srbiji

|   Info
Mladi u Srbiji žive najčešće sa roditeljima, a više od 60 odsto njih ne zarađuje, pokazuje najnovije istraživanje povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava 12.avgusta. Istraživanje Alternativni izveštaja o položaju i potrebama mladih, uradila je Krovna organizacija mladih Srbije .
foto:Tv Kopernikus

Predstavljajući izveštaj povodom predstojećeg  Međunarodnog dan mladih, Boban Stojanović iz KOMS kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 38 odsto negativno reaguje na tu ideju. Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula 2018, pokazalo je da oko pedest posto mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 64 posto njih je ocenilo da Srbija ne bi btrebalo da bude monarhija.U Srbiji mladi slabo veruju institucijama i političarima. Institucija s najvećim poverenjem od nepuna tri procenta je vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 83 procenata mladih odgovorilo je negativno.

 “I dalje jedina institucije u koje mladi veruju su vojska, crkva, policija i institucije koje su osnovane za mlade.Sve druge institucije posebno centralne institucije političkog sistema imaju izuzetno nisko poverenje” naglašava Boban Stojanović iz Krovna organizacija mladih Srbije

 Snežana Klašnja, pomočnik ministra za sport kaže da prepoznajući posebnu I važnu ulogu mladih u društvu, ministarstvo svojim radom je pokazalo kako je za nas Dan mladih svaki dan, I upravo zato  se nastavljada sa radom na stvaranju uslova za kvalitetniji život mladih u Srbiji.

“Veliku pažnju smo posvetili tome što svi mladi kažu da jeste jedan od izazova sa kojiam se suočavaju, stopa nezaposlenosti. Kroz programe smo finasirali I uspeli da dođemo do toga da se 1000 mladih samozaposli” mavodi Klašnja

Generalna skupstina UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferenicije ministara zaduzenih za omladinu da se 12.avgust proglasi za Međunarodni dan mladih a ovogodisnja tema na globalnom nivou je” Bezbedni prostori za mlade”

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar