Pompeo i Kim dogovorili: Samit s Trampom "što pre"

|   Info
Severnokorejski lider Kim Džong Un i američki državni sekretar Majk Pompeo dogovorili su se da organizuju drugi samit sa predsednikom SAD Donaldom Trampom "što je pre moguće". Razgovarali su i o mogućem američkom praćenju koraka Pjongjanga ka denuklearizaciji, saopštila je Južna Koreja.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Tanjug

Majk Pompeo je rekao da je njegova najnovija, četvrta poseta Pjongjangu "još jedan korak" ka denuklearizaciji i da je imao "dobar i produktivan razgovor" s Kimom, ali da ima još posla, prenosi Rojters.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In razgovarao je sa Pompeom u Seulu nakon što se najviši američki diplomata sastao s Kimom, s kojim je razgovarao više od dva sata, a glavna tema je bila denuklearizacija Korejskog poluostrva.

"Ovo je veoma lep dan koji obećava lepu budućniost za obe zemlje", rekao je Kim kada je sa Pompeom seo da ruča posle razgovora.

Pompeo je nakon sastanka napisao na svom Tviteru da se sastao s Kimom i da je nastavljen napredak u realizaciji sporazuma dogovorenog na samitu Kima i Trampa u Singapuru, preneo je AP.

"Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim", napisao je Pompeo.

To je ujedno bila i četvrta poseta Pompea Pjongjangu.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je da je Kim pozvao inspektore da posete poligon za nuklearno testiranje Pungjeri kako bi potvrdili da je on nepovratno zatvoren i neupotrebljiv.

Pompeo i Kim su se, takođe, saglasili da oforme radnu grupu "uskoro" kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije i drugom samitu, koji je Kim predložio Trampu pismom prošlog meseca, saopštio je predstavnik za štampu južnokorejskog predsednika, Jun Jung Čan.

"Američki državni sekretar i predsednik Severne Koreje su razgovarali o opcijama za lokaciju i datum drugog samita Kima i Trampa, ali ništa nije precizirano", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mun, s kojim se Pompeo sastao posle Kima, izrazio je nadu da će Pompeova poseta i predloženi drugi sastanak Kima i Trampa doneti "odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu".

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.