Pompeo: Rusija i Kina da ne krše sankcije protiv Pjongjanga

|   Info
Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da SAD ostaju sigurne u posvećenost Severne Koreje denuklearizaciji, iako je ka tome "dug put", a istovremeno je upozorio Rusiju, Kinu i druge zemlje da ne krše međunarodne sankcije protiv Pjongjanga.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

 Pompeo je upozorio da će Vašington ozbiljno shvatiti bilo kakvu akciju kojom se smanjuje pritisak na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog naoružanja, prenosi AP.

Pompeo je u Singapuru rekao da SAD imaju nove, verodostojne podatke da je Rusija prekršila sankcije UN dozvoljavajući zajedničke poduhvate sa severnokorejskim kompanijama i izdajući nove dozvole za severnokorejske radnike u toj zemlji.

Prema Pompeovim rečima, Moskva će biti upoznata s tim podacima, a takva praksa biće osuđena.

On je ove komentare u Singapuru, gde prisustvuje azijskom bezbednosnom forumu sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova, izneo nakon što je Bela kuća u četvrtak saopštila da je predsednik Donald Tramp primio novo pismo od severnokorejskog lidera Kim Džong Una na koje je brzo odgovorio, takođe pismom.

Ta prepiska, posle samita Trampa i Kima u junu, usledila je u trenutku kada se javila nova zabrinutost u vezi sa posvećenošću Pjongjanga denuklearizaciji uprkos ružičastoj slici o napretku kakvu je Tramp predstavio.

Turska ostaje ključna saveznica SAD

Uprkos naglom pogoršanju odnosa zbog zatvaranja američkog pastora, SAD i Turska ostaju vredni partneri, izjavio je Pompeo, istakavši da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u okviru NATO i na drugim poljima.

AP ocenjuje da je Pompeova poruka očigledan pokušaj da se ublaže tenzije između dve saveznice u sastavu Severnoatlantske alijanse.

"Turska je NATO partner s kojim SAD namerava da nastavi saradnju", rekao je Pompeo.

Ranije ove nedelje, administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je sankcije za dva visoka turska zvaničnika zbog slučaja pastora Endrjua Bransona, koji je i dalje u zatvoru uprkos ponovljenim Trampovim zahtevima za njegovo oslobađanje.

Pompeo se juče sastao s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom s kojim je razgovarao o tom pitanju iza zatvorenih vrata, a po završetku razgovora rekao je da su bili konstruktivni.

"Jasno sam stavio do znanja da je pastor Branson odavno trebalo da bude pušten, s dozvolom da se vrati u SAD", rekao je Pompeo, dodavši i da bi više uhapšenih lokalnih članova osoblja Stejt departmenta takođe trebalo pustiti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar