Bezuspešan pokušaj Rusije da obnovi nuklearni dijalog sa SAD

|   Info
Rusija nije uspela da u Generalnoj skupštini UN pokrene pitanje nuklearnog sporazuma između SAD i Rusije, ali je upozorila da bi, ako se SAD povuku iz njega, to moglo da postane pitanje za Savet bezbednosti UN.
Moskva. Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp je 20. oktobra najavio da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, navodeći kao razlog to što je Rusija navodno kršila taj sporazum, što ona negira i zauzvrat tvrdi da upravo to čine SAD.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Rusija je predložila da podnese nacrt rezolucije u Komitetu za razoružanje Generalne skupštine UN, ali je propustila rok za predaju 18. oktobra, prenosi Rojters.

Ona je danas pozvala na glasanje o tome da li treba dozvoliti Komitetu da razmatra taj nacrt, ali je izgubila i na tom glasanju.

"Ako se SAD kroz godinu dana povuku iz sporazuma i počnu nekontrolisano da prave oružje, nuklearno oružje, mi ćemo se suočiti s potpuno drugačijom realnošću", upozorio je pred Komitetom zamenik direktora ruskog Odseka za neširenje nuklearnog oružja i kontrole naoružanja Andrej Belusov.

Upitao je zašto SAD žele da napuste sporazum i zašto žele da prave nuklearno oružje i istakao da bi Rusija mogla, ako se SAD povuku, da to pitanje pokrene u Savetu bezbednosti UN.

Ipak, napominje agencija, takav potez ne bi doveo ni do kakve akcije s obzirom na to da i Rusija i SAD imaju pravo veta u 15-članom Savetu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar