Rusija i Kina traže da sednica SB UN o Kosovu bude u avgustu

|   Slajder
Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela UN.

Izvor: B92, Tanjug, Prva

Međutim, Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

To je za Prvu televiziju potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati”, naveo je on.

Dačić je ocenio da je izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sednica Saveta bezbednosti UN veliki presedan.

Kako je rekao, za to nema opravdanih razloga, i da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB.

Dačić je u izjavi Tanjugu rekao da "ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova".

Šef srpske diplomatije je napomenuo da se prvi put posle 10 godina desilo da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosova na dnevni red Saveta bezbednosti.

"Vođene su duge, komplikovane i teške konsultacije, unutar SB, pozivana je i delegacija Srbije, ali Velika Britanija jednostavno ne želi da se ovoj temi raspravlja u SB", rekao je Dačoć.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama - bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na KiM dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

Sa druge strane, naveo je Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sednicama Saveta bezbednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom telu UN.

"Da bi se izbeglo glasanje i dovelo do velikih podela u SB, na sastanku je dogovoreno, bez obzira što je Britanija podnela plan rada za avgust bez teme Kosova, da će se konstulacije o ovoj temi nastaviti i narednih dana sa zainteresovanim stranama, sa željom da se postigne dogovor o daljem radu", preneo je ministar i izrazio očekivanje da će se uvažiti stavovi Srbije.

On kaže da nije jasno zašto Velika Britanija insistira na izostavljanju Kosova iz dnevnog reda sednica SB, naročito što, kako je naveo, stalno ističu da žele dobre odnose sa Srbijom.

Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs izjavila je da, iako pitanje Kosova ostaje važno ono ne zahteva više redovne sednice SB UN.

Ona je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih satanaka.

Upitana da li će se situacija na Kosovu naći na agendi SB UN u toku predsedavanja Velike Britanije, ona je rekla da je stav njene zemlje kao predsedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savet bezbednsti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svetu, a da je Kosovo važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtevao redovne sednice o toj temi.

Dodala je da su u toku razgovori sa predstavnicima Srbije i Rusije o tome koji bi bio cilj redovnih sastanaka o Kosovu i kako bi oni izgledali, ali da još nisu došli do zaključka, te da se razgovori nastavljaju.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar