Poništen sporazum sa Iranom

|   Info
Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas da su Sjedinjene Američke Države poništile sporazum sa Iranom iz 1955. godine, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu naložio Vašingtonu da ukine sankcije Teheranu, kojim se ograničava uvoz humanitarnih proizvoda.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

U odluci suda precizira se da se radi o sankcijama koje se odnose na lekove, hranu i delove za avione.

Posle izricanjja presude, Pompeo je najavio okončanje sporazuma o prijateljstvu, kojim su uspostavljeni ekonomski i konzularni odnosi dve zemlje.

Iran se žalio na odluku SAD da mu ponovo uvede sankcije, koje su bile ukinute nakon potpisivanja "nuklearnog sporazuma" 2015. godine, zato što se time, kako je precizirano, krše odredbe sporazuma dve države iz 1955. godine.

Tu odluku je trebalo doneti pre 39 godina. Iran pokušava da se meša u suvereno pravo Amerike da preduzima legalne akcije na zaštiti svoje nacionalne bezbednosti, a Iran zloupotrebljava Međunarodni sud u političke i propagandne svrhe, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu, prenosi AP.

Sud je ocenio da bi američke sankcije mogle da ugroze bezbednost avio saobraćaja u Iranu, a pošto se odnose i na hranu i lekove, mogle bi da imajui štetan uticaj i na zdravlje i život ljudi u Iranu.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće, ali sud nema načina da ih sprovede.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar