Portorož ili " Luka ruža " - omiljena destinacija brojnih turista

|   Info
Najpopularnije letovalište na malenoj, ali prelepoj morskoj obali Slovenije je kupilo veliki broj putnika tokom decenija unazad. Često je Portorož bio popularniji od mnogih prelepih letovališta hrvatskog primorja, iako je bio najsevernije pozicioniran od svih domaćih letovališta, ušuškan u zalivu Jadranskog mora.

Slovenija nije samo zemlja planinskog i eko turizma, kako mnogi misle, već i pravo mesto za letovanje.  Ime slovenačkog gradića potiče od italijanske reči portorose, što znači Luka ruža. Smešten je u slovenačkom primorju u opštini Piran sa oko 3000 stanovnika. Kao jedan od najvećih turističkih centara Slovenije, zauzima površinu od 3 km². S obzirom da u Portorožu živi puno Italijana, italijanski je zvanični jezik, a valuta evro. Tokom godine, ima čak 2346 sunačnih sati. Prosečna temperatura vazduha iznosi oko 30 stepeni. Mediternska klima stvorila je povoljne uslove za razvoj turizma. U neposrednoj blizini grada Sečovlju, nalazi se aerodrom Portorož.

Za Portorož se zna od rimskog doba, o čemu svedoče arheološka nalazišta pristaništa i mesta na kojima se uzgajala, lovila i prodavala riba. Od 568. godine bio je napadan od strane Longobrada, Germana i Slovena. Nakon toga, došlo je do naseljavanja grofova i povezivanja sa Venecijom (Mleci), koja je gospodarila Jadranom. Sa dolaskom venecijanske vlasti, izgrađena je crkva Svete Marije od Rozarija.

Do kraja XIX veka Portorož je bio malo ribarsko mesto, u kome su radile i solane. Solane su danas napuštene, ali je salinitet kao i bogatstvo vodom i blatom doprinelo da se razvije banjski turizam. Poznato je da je Slovenija puno uložila u razvoj svojih toplica, pa su Terme u Sloveniji prepune wellness i spa centara čest izbor naših banjskih turista. Banjski turizam se razvijao od kraja XIX veka kada je osnovano udruženje društvo Società stabilimento balneare di Pirano, odnosno kupalište Pirana. Ovo udruženje izgradilo je prvi hotel i kupalište. Vremenom je izgrađen veliki broj turističkih objekata, zahvaljujući kojima je Portorož postao i značajna turistička destinacija za letovanje u Sloveniji.

Portorož je od Beograda udaljen 646 km tako da je za putovanje do ovog mesta potrebno oko 6 sati vožnje. Do Portoroža najbrže možete stići preko Zagreba, poznatim auto putem. Za putovanje će vam biti potrebna vinjeta, koja košta 15 evra za sedam dana, a ako planirate duže

Plaža u Portoržu – najpoznatija plaža u Sloveniji predstavlja plažu kombinacije betona i peska. Pored uživanja na plaži, njeni posetioci se mogu opuštati u brojnim kafićima i restoranima. Ovo je mesto u koje veliki broj Slovenaca dolazi svakog leta, a povremeno i neki domaći turisti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar