Poslanici i danas o amadmanima na zakon o presađivanju organa

|   Info
Skupština Srbije nastavila je raspravu o amandmanima na set zakona iz oblasti zdravstva, među kojima su predlozi zakona o ljudskim tkivima i ćelijama i presađivanju organa.
foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Poslanica SNS Ljiljana Malušić predložila je da se izgradi što više ustanova za presađivanje ćelija i organa s obzirom na to da imamo suficit u budžetu i podsetila da je cilj ovih zakona postizanje kvaliteta i sigurnosti.

Dodala je da se Ministarstvo zdravlja postavilo humano i odlučno tražeći inspekcijski nadzor za transplantaciju.

Malušić je primetila da je tokom jučerašnje rasprave na račun Vlade Srbije, ministra zdravlja i Srpske napredne stranke (SNS) izneto mnogo paušalnih ocena i neistina.

"Za razliku od DOS-ovske vlasti koja je vladala do 2012. godine koja je devastirala naše zdravstvo, ova vlast je od tada počela da oporavlja naš zdravstveni sistem", rekla je i navela primer u opštini Voždovac gde su za pet godina obnovljena dva doma zdravlja i šest ambulantnih jedinica za 50.000 građana.

Poslanik SNS i predsednik Odbora za zdravlje Darko Laketić kaže da se prvi put pojavljuju uslovi kojima se reguliše transplantacija i ukazao da to mora doneti kvalitet.

"Imamo i uslove koji se tiču banaka ćelija. Zajednički cilj je da se smanji broj pacijenata koji čekaju organe i povećanje broja transplantacija", rekao je Laketić.

Poslanica iz Kluba slobodnih poslanika Tatjana Macura primetila je da su se u raspravi mogla čuti dva dominantna promišljanja - jedno je da poslanici imaju pozitivno mišljenje o pretpostavljenoj saglasnosti o doniranju organa i drugo u kojem poslanici insistiraju da ta saglasnost bude u pisanoj formi data za života.

Ukazala je na značaj doniranja organa, navodeći da se zakonom može promeniti kvalitet života i da u proseku jedan davalac organa nakon smrti može produžiti ili spasiti četiri života.

Macura je istakla da Srbija ima 150.000 registrovanih donora i da se nalazi na začelju Evrope.

Apelovala je na to da se dalja rasprava vodi dostojanstveno uvažavajući one koji su se na doniranje organa već odlučili i spasili mnogo drugih života.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče u skupštini da se neće raditi transplatacija organa preminulog ukoliko se svi članovi porodice ne saglase sa tim.

Ključna novina Zakona o presađivanju organa je ta što je pojednostavljen postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor ukoliko pismenim ili usmenim putem to ne zabrani.

Ministar je objasnio da je dovoljno da građanin na običnom papiru napiše da nije saglasan sa tim da bude donor posle smrti, koji se dostavlja svim ustanovama koje rade transplantaciju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar