Pregovori o novom ruskom zajmu

|   Info
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je danas razgovarala sa prvim zamenikom generalnog direktora "Ruskih železnica", Aleksandrom Mišarinom, o novim infrastrukturnim projektima na srpskoj železnici vrednim oko 500 miliona dolara, saopštilo je resorno ministarstvo.
Foto: FoNet

Srbija je već iskoristila gotovo celokupan ruski kredit i taj novac uložen je u modernizaciju deonica železničkog Koridora 10 i barske pruge, a trenutno su u toku radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Foto: FoNet

Ona je danas razgovarala sa prvim zamenikom generalnog direktora "Ruskih železnica", Aleksandrom Mišarinom, o novim infrastrukturnim projektima na srpskoj železnici vrednim oko 500 miliona dolara, saopštilo je resorno ministarstvo.

Danas smo razgovarali o novim projektima, uključujući izgradnju novog dispečerskog centra, nastavak rekonstrukcije barske pruge, kao i elektro radove na deonici Stara Pazova-Novi Sad. Vrednost tih projekata je oko 500 miliona dolara i o tome cemo nastaviti razgovore u smislu
potencijalnog novog zajma, rekla je Mihajlović novinarima posle sastanka.

Na barskoj pruzi dosad je rekonstruisano 77 kilometara koloseka i važno nastaviti sa obnovom, ocenila je Mihajlović, naglašavajući kako "za deonicu Stara Pazova-Novi Sad nedostaju određena sredstva za završetak, imajuci u vidu da je ova deonica prvobitno bila projektovana za brzine od 160 kilometara na sat, a biće izgrađena za brzinu od 200 kilometara na sat".

"Za nas ovaj projekat ne predstavlja samo investiciju, nego je važna i zbog znanja i tehnologije koje Srbija dobija”, ocenila je Mihajlović i naglasila da je saradnja u oblasti železnice "važna za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Rusije".

Za današnji sastanak je rekal da je "jedan od pripremnih sastanaka za posetu predsednika Putina Srbiji".

"Naš odnos sa svetom najbolje se vidi u infrastrukturi, gde radimo i sa Rusijom i sa Kinom, i SAD, i to je važno da bi naši građani bolje živeli", poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Aleksandar Mišarin zahvalio na zajedničkom radu i rezultatima koji ostvareni u saradnji sa ministarkom Mihajlović i Vladom Srbije.

Sada radimo na pruzi Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat. Radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad su po planui, a do sada ih je izvedeno 38 odsto, a naredna tri meseca radićemo na pripremi sporazuma u vezi sa novim projektima, najavio Mišarin

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandar Čepurin, navodi se u saopštenju.

Foto: FoNet