Projekti za regionalnu trgovinu

|   Info
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Svetske banke u Srbiji o saradnji, reformi preduzeća Putevi Srbije, realizaciji projekta obnove puteva i bezbednosti u saobraćaju, kao i projektima koji treba da olakšaju regionalnu trgovinu i transport.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Mihajlović je razgovarala sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i novom direktorkom transportnog sektora ove organizacije Karlom Gonzales Karvadžal, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored izgradnje Koridora 10, obnove putne mreže, reformi u sektoru građevinskih dozvola, od izuzetne važnosti su nam projekti olakšanja trgovine i transporta, u cilju uklanjanja nefizičkih barijera, kao i reforma preduzeća Putevi Srbije, zarad efikasnijeg poslovanja i jasnog definisanja obaveza i odgovornosti u što kvalitetnijem održavanju putne mreže, istakla je Mihajlović.

Karla Gonzales Karvadžal pohvalila je rezultate Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz napomenu da je Srbija model zemljama u regionu kako da se izazovi pretvore u prilike za napredak.

Obišli smo radove na Koridoru 10 i primetili odličan napredak, uprkos svim izazovima iz kojih smo svi puno naučili, rekla je Karvadžal.

Podržaćemo projekat lakšeg transporta i trgovine, u kom Srbija prednjači, jer to treba da bude prioritet celog regiona. Računajte na našu podršku i pomoć na putu Srbije ka EU, dodala je Karvadžal.

Na sastanku je bilo reči i o uključivanju rodne ravnopravnosti u sektor transporta i zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da su žene važan deo ekonomskog razvoja svake zemlje, te da je neophodno uključiti ih u sve aspekte infratsrukture i transporta.

Svetska banka pokreće Indeks ljudskog kapitala za koji je veoma važno uzimanje u obzir rodnog aspekta infrastrukture. Moramo omogućiti ženama veću mobilnost i pristup transportnom sektoru, rekla je Karvadžal.

Mihajlović je Karvadžal poklonila pirotski ćilim koji su izradile žene sa sela u okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim odručjima", koju su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Naled i Etnomreža, dodaje se u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar