Primopredaja prva dva helikoptera

|   Info
U krugu Erbasove fabrike u nemačkom gradu Donavurtu obavljena je primopredaja prva dva helikoptera H145M namenjenih Helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je danas vazduhoplovni portal Tangosiks.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, Tangosiks

Srbija je od Erbasa kupila devet helikoptera H145M, a 22. novembra je Vojsci Srbije zvanično predat prvi vojni primerak.

Od dva predata helikoptera za policiju jedan je namenjen za traganje i spasavnje (maskirni primerak sa registracijom YU-ICE) a drugi za hitnu medicinsku evakuaciju (u civilnoj šemi farbanja, registracije YU-MED).

Oba helikoptera bi zajedno sa jednim vojnim H145M trebalo da budu isporučena u martu ili aprilu, a ostalih šest bi trebalo da stignu do kraja 2019. godine i to u nekoliko isporuka.

Kako Tangosiks saznaje, policijski helikopteri će doleteti iz Nemačke sa barem jednom usputnom stanicom za popunu goriva.

Da će MUP umesto prvobitno planirana tri dobiti četiri helikoptera konačno je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon vežbe "Vek pobednika 1918-2018".

Helikopterska jedinica policije koristiće H145M za različite zadatke, osim traganja i spasavanja, medicinskog i VIP prevoza upotrebljavaće se i za specijalne operacije, a osim tog tipa letelice, biće nabavljena i tri helikoptera H215 Super Puma.

Tangosiks je objavio i da je Helikopterska jedinica MUP dobila i novog komandanta - Nenada Nedića.