Održana vojna vežba „BARS 2018“

|   Info
Na aerodromu Batajnica održava se četvrta međunarodna letno-taktička vežba „BARS 2018“, na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 

Izvor: Fonet

Pre početka današnjih letačkih aktivnosti na aerodromu Batajnica, rukovodilac vežbe, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, istakao je da je reč o vežbi čiji je pun naziv “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”.

Vežba je dobila na značaju i iz godine u godinu postaje tradicija na ovim prostorima. Ovo je četvrta godina za redom da se vežba realizuje zajedno sa Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, naglasio je general Bilić.

On je istakao da na vežbi učestvuju vazduhoplovi iz sastava RViPVO Vojske Srbije, i to MiG 29, lovački avion u verziji jednoseda i dvoseda i helikopter Mi 17, najnoviji u našem naoružanju, i što je značajno angažovane su mešovite posade.

Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Konstantin Surikov rekao je da cilj nije obuka, već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka sa mešovitim posadama.

U ovoj vežbi učestvuju već pripremljeni piloti, kako sa srpske tako i sa ruske strane. Letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i uvežbavaju se najsloženiji zadaci, kao što su traganje i spasavanje, borbe u vazduhu i dejstva po ciljevima na zemlji, a cilj je i da uvežbamo sporazumevanje između posada, naglasio je pukovnik Surikov.

Vežba „BARS” četvrtu godinu za redom realizuje se naizmenično u Rusiji i Srbiji, a ove godine počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i trajaće do 6. oktobra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.