Novosti: U Beogradu velika vojna parada 11. novembra, dolazi Putin

|   Info
Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na kojoj će pred predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvanicnicima predstaviti svoje najnovije naoružanje, pišu "Novosti".
Foto: YouTube printscreen


Izvor: Tanjug

Kako navodi list, na paradi će defilovati čak 100 tenkova.

Prema informacijama Novosti, na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate "Srbija" prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije u sklopu aranžmana koji obuhvata i nabavku još četiri "miga 29".

Kako prenosi izvor lista, pred liderom Rusije i zvanicama iz više stranih država biće priređen spektakularan nastup oklopnjaka i borbenih vozila.

Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje kao i najnovije pojačanje iz sveta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minksu.

Dogovor sa Belorusijom drugi je po važnosti sporazum u domenu obnove resursa naših oružanih snaga, piše list.

Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsednika Putina pre dve godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova "T 72C" i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2. Ova vojna tehnika remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za Novosti, naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letilice "MI-17" kao i četiri helikoptera "MI-35" "leteće oklopnjače".

Sledeća godina biće ključna za naše oružane snage posebno ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće ekadrila od čak 14 "migova 29".

Pored ruskih, leteće i devet "Erbasovih" helikoptera koji će biti raspoređeni ne samo vojsci već i policiji, navode u vojnom vrhu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar