Vojna parada u Nišu 10. maja: Biće najveća u novijoj istoriji Srbije

|   Info
Velika vojno-policijska parada na kojoj će Srbija pokazati potencijale kojima raspolaže biće održana 10. maja u Nišu na Bulevaru Nikole Tesle, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane.
Foto: Vojska Srbije - Promo

 

Izvor: Blic


Niškim bulevarom, tada će prodefilovati čak 4.000 vojnika i policajaca uz najmoderniju tehniku, vozila i opremu kojom raspolažu naše snage odbrane.

- Prikaz dela sposobnosti Vojske Srbije i MUP-a Srbije povodom obeležavanja Dana pobede planirano je da bude održan 10. maja 2019. u Nišu na Bulevaru Nikole Tesle. Na prikazu dela sposobnosti Vojske Srbije i MUP-a učestvovaće jedinice iz svih rodova.

Planirano je učešće oko 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, biće prikazana najsavremenija borbena sredstva i oprema – navode u Ministarstvu odbrane.

Ova parada ranije je najavljivana kao “najveća u novijoj istoriji Srbije” i prvo je bila planirana za 24. mart, kada se Danom sećanja u Srbiji obeležava godišnjica početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Na Bulevaru Nikole Tesle hitno su započete pripreme za paradu u sklopu kojih su uklonjene sve bandere i pešačka ostrva između saobraćajnih traka kako bi se napravila pista dovoljno široka za nesmetani prolazak najvećih vojnih vozila.

No, onda je usledila preporuka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se parada organizuje povodom Dana pobede nad fašizmom koji se obeležava 9. maja.

Iako još uvek nije zvanično saopšteno šta će sve moći da se vidi na niškoj vojno-policijskoj paradi, pretpostavlja se da će biti prikazani modernizovani tenk M-84, haubice “nora” i višecevni raketni bacači “oganj” i”plamen-S” kao i specijalna vozila “miloš” i “lazar 3”, naravno, kao i borbeni avioni “mig 29”, koji su stigli u Srbiju iz Rusije.